Ovo je solomonsko rješenje s kojim nitko neće biti zadovoljan

Vladimir Torbica (M. MIJOŠEK)
Vladimir Torbica (M. MIJOŠEK)

Proračun za sredstva u kulturi uvijek je barem nekog ostavio nezadovoljnim, bilo zbog toga što ne bi dobio očekivani iznos novca ili bi bio potpuno ignoriran u podjeli financijskog kolača. No, kako sad stvari stoje, iduće godine neki će na "fete" tog kolača morati malo pričekati.

Dok Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi propisuje da Županija mora donijeti Program javnih potreba u kulturi za narednu godinu istovremeno s donošenjem proračuna, 17. ožujka ove godine stupila je na snagu Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Ta dva propisa se baš i ne nadopunjuju. O čemu se radi, objasnio nam je pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

Sukob uredbi i zakona

Do sada smo uvijek objavljivali jedan natječaj koji se odnosio na sve korisnike naših sredstava jer mi ne financiramo korisnike nego programe, no to se baš nije previše uzelo u obzir. Sada je došlo do malog sukoba između jedne uredbe i dva zakona. U kulturi imamo dva zakona koja su tipična za nas, a to je Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi i Zakon o kulturnim vijećima. Međutim, ove godine je donesena i uredba o kriterijima, mjerilima, postupcima itd., a naš ćemo stav o tim materijalima poslati svim korisnicima danas (ponedjeljak, 3. kolovoza, op. a.) kada će biti objavljen Javni poziv za predlaganje programa u kulturi za 2016., kaže Torbica.

- Sada smo se našli između dvije vatre jer bi s jedne strane trebali provoditi uredbu, a s druge strane zakone, a oni su u nekim dijelovima toliko suprotstavljeni jedni drugima da ih je nemoguće provesti, a da ne prekršite zakon. Mi smo pronašli način kako to napraviti, ali to onda znači da ove godine nećemo objavljivati jedan natječaj nego dva, kaže Torbica.

Poseban natječaj

To preciznije znači da će se za udruge i neprofitne organizacije poseban natječaj raspisati u siječnju iduće godine, zato što je u uredbi propisano da mora biti zapisano koliko će županijski odjel za kulturu dati novca za udruge, a to nije moguće napisati jer to ovisi o proračunu koji će biti donesen u prosincu. S druge strane samostalni umjetnici, druge fizičke osobe, ustanove u kulturi i trgovačka društva registrirana za obavljanje kulturnih djelatnosti te jedinice lokalne samouprave mogu biti mirni jer za njih pravila o dobivanju javnog novca vrijede kao i do sada.

- Prije nego smo donijeli ovakvu odluku kontaktirali smo Ministarstvo kulture koji su već objavili natječaj bez da uzmu u obzir uredbu. Kontaktirali smo Ured za udruge koji nam je poslao svoj stav, razgovarali smo sa Zagrebom, Rijekom… i jedini je zaključak da svatko radi na svoj način. Neki će u potpunosti primijeniti Zakon, neki će raditi kombinaciju jednog i drugog, a većina njih čeka rujan i listopad jer nema nikakvog tumačenja koje bi bilo jedinstveno, kaže Torbica.

Sada uz ovaj natječaj ide i onaj za potporu književnom stvaralaštvu. Procedura je poduža.

- Natječaj ide vani, mi to sve skupa kandidiramo prema proračunu jer prema Zakonu o financiranju kulture moramo zajedno uz proračun u prosincu donijeti Program javnih potreba. Zbog toga ćemo kandidirati Program javnih potreba za prosinac, a tada ćemo u tom programu imati zapisano sve osim udruga i kada županijska skupština donese odluku s koliko novca će se udruge financirati, to će pisati u Programu javnih potreba. Nakon toga moramo objaviti popis objave javnih natječaja, zatim objavljujemo javni natječaj pa se sastaju kulturna vijeća i donosi se odluka nakon čega se opet ide na skupštinu Županije pa se s njenom odlukom sve to nadopunjuje i dobiva se Program javnih potreba u kulturi.

- Ako izuzmemo to da ćemo sada provoditi dva natječaja umjesto jednog za istu stvar, što je po meni gubljenje vremena, problem je što će nastati rupa u financiranju udruga koja će trajati tri do četiri mjeseca, kaže pročelnik.

To drugim riječima znači da će programe tih udruga biti teže planirati i realizirati zbog novca koji će stići kasnije pa će u teškoćama biti one udruge koje glavne programe organiziraju ljeti jer ipak treba nazvati sudionike i sve uskladiti, za što treba reagirati na vrijeme, a uz to se ne zna niti koliko će se potrošiti. Toga je svjestan i Torbica.

- Nije mi drago da sve ovo radimo, ali moramo funkcionirati po propisima i ovo je solomonsko rješenje s kojim nitko neće biti zadovoljan. Mi možemo napraviti da te rokove što više vremenski stisnemo, a da se držimo zakona i da što više toga odradimo čim prije, ali to opet znači treći mjesec. One udruge koje imaju projekte na jesen ili na zimu, oni će novac dobiti u šestom mjesecu i to im se neće "obiti". Oko 60 posto proračuna su nam udruge i tu nam spadaju svi KUD-ovi, pa Sajam knjiga, Metamedia, Legendfest, SAKUD, PUF… Imamo hrpu udruga koje organiziraju glazbeno-scenske manifestacije. Svi naši KUD-ovi su udruge, kaže Torbica.

Tu je još jedan problem kojeg pročelnik priznaje, a to je da ako ostane ovako, svake će godine biti ta vremenska rupa od tri do četiri mjeseca i svake će godine udruge biti u nepovoljnom položaju.

- Po meni, Ured za udruge, koji inače nije pri Ministarstvu kulture bi trebao izmijeniti samo jednu stvar - da ne očekuju od nas da napišemo u natječaju koliko će novca biti dodijeljeno, a to ne možemo napisati jer ne znamo. To ovisi o proračunu. Kad bi samo taj članak izmijenili, sve bi funkcioniralo, kaže Torbica koji je po tom pitanju razgovarao sa saborskim zastupnikom Valterom Boljunčićem koji je ujedno predsjednik odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Dok se to ne riješi, zbrka ostaje. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter