Ovo je pulski kazališni div

Dio velikog ansambla predstave "Vampirska kronika Jure Grando" (Neven LAZAREVIĆ)
Dio velikog ansambla predstave "Vampirska kronika Jure Grando" (Neven LAZAREVIĆ)

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u srijedu u 20 sati održat će se praizvedba predstave "Vampirske kronike Jure Grando" za koju je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik INK-a Nenad Hervatin najavio da će obilježiti grad, regiju, a možda i državu. Predstava je nastala na temelju teksta Damira Zlatara Freya koji je i redatelj, autor songova, koreograf i scenograf.

- Kao što se volimo dičiti svjetlosnim divovima u Uljaniku, ovo je sigurno naš kazališni div, rekla je ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić koja je protekla dva mjeseca svjedočila iznimnom kreativnom procesu i radosti stvaranja. Glumci su uglavnom prvi puta angažirani u ovoj kazališnoj kući i svi su prošli veliku kazališnu školu su Damirom Zlatarom Freyom koji već sedmi put režira predstavu za pulsko gradsko kazalište pa se njemu i suradnicima ravnateljica zahvalila na kazališnom dragulju koji su podarili. Veliki ansambl čine i neki pulski glumci.

- Jure Grando je autohtoni domaći vampir koji je prema nekim proučavanjima prvi zapisani europski vampir. Slijedom nekih putopisa dospio je do zapadne Europe i izvršio utjecaj na vampirske likove pa i onog najpoznatijeg a to je grof Drakula, kazala je dramaturginja Vesna Đikanović koja napominje da je autor teksta liku Jure Granda pristupio na daleko inventivniji način.

- Ovaj tekst se bavi motivom vampirizma iz drukčije perspektive jer postavlja pitanja što je ljudsko, što je bit ljudske egzistencije ili tko je kome vampir. Tekst sadrži i političku intrigu, govori se i o crkvi, ima akcije i nasilja ali radi se o slojevitom tekstu koji nije niti lišen niti humora i nudi nam studiju našeg mentaliteta. Govori nam što se to promijenilo iz vremena Jure Granda do danas, što se događa s pojedincem koji se ne želi saviti i nije dio amorfne cjeline, o čemu šutimo. Radi se o vrlo bogatoj predstavi koja ima vrlo bogatu vizualnu stranu, koriste se svi mehanizmi teatra a uključeni su i novi mediji poput videa, a radi se i o glazbeno vrlo atraktivnoj predstavi koja donosi na scenu emocije jer ovo je jedna velika ljubavna priča.

Aleš Kranjec koji tumači naslovnu ulogu kaže da je bilo fenomenalno raditi zbog ekipe i sve je išlo glatko.

- Najbitnije mi je da vjerujem osobi koja me vodi i da joj se predam. Na prvoj probi sam se apsolutno predao i puno sam naučio iz ovog procesa od svih svojih kolega, kaže Kranjec koji je došao iz Slovenije. Kranjec je još uvijek student a u glumačkoj ekipi je i njegov profesor Aleš Valič koji glumi slovenskog kroničara Janeza Vajkara Valvasora i ovo mu nije prva suradnja s Freyom. Valvasor je čuvena osoba u Sloveniji pa je Valič rado prihvatio ulogu. Kako kaže, ima dugo iskustvo u teatru, a rad na ovoj predstavi bio je rad koji ispunjava čovjeka kao glumca i stvaraoca, a što se tiče ostalog misli da će predstava govoriti sama za sebe.

Petra B. Blašković jedna je od glumica, asistentica je redatelja uz Manuela Kaučića i uz pokojnu Mariju Kosanović savjetnica je za istarski čakavski dijalekt.

- To je spoj jedne velike ljubavi i sreće zbog koje svaki glumac može biti zahvalan što se bavi ovim poslom a to je susret s čarobnim redateljem kojem glumac može apsolutno vjerovati. On je i čaroban autor teksta, njegova svaka riječ je jedan dragulj i tekst je dragocjena čipka. Ovaj tekst i ova predstava je nadahnjujuća za život. Vampirica Elvira se izražava glazbom, tekstovi songova su čista poezija, uzvišeni dramski jezik, pa smatram da će publika biti očarana ljepotom ljubavi koja je utkana u svakom trenutku, kaže Blašković.

Iva Kevra tumači glavnu žensku ulogu Ivane a sa Zlatarom Freyom je već surađivala u predstavi "Saloma".

- Jako puno sam ovdje naučila u kratkom periodu i Zlatar Frey je od ovoliko različitih ljudi napravio jako dobar tim i mislim da smo "jedan za sve, svi za jednoga", kaže Kevra.

Među glumcima je i zagrebački glumac Stipe Kostanić koji je imao prilike raditi s glumcima na području od Ljubljane do Beograda. 

- Važno je za glumce upoznavati nove ljude. Pula uvijek dovodi nove glumce što može rezultirati velikim uspjesima kao i ova predstava za koju mislim da će biti vrlo uspješna i da će se dugo izvoditi na daskama INK-a. Ovo mi je bila velika škola, a Damir nas je doveo u disciplinu pa se osjećamo poput reprezentativaca spremih za olimpijske igre, napeti kao puške i očekujemo pobjedu, kaže Kostanić.

Iskusni bjelovarski glumac Alan Katić kazao je i da bi glumci s većim iskustvom od njega imali puno toga za naučiti.

Kada je konačno došao na red za Damira Zlatara Freya da nešto kaže, on je odlučio u skladu s prostorom i prilikom, napraviti nešto što bi mogli nazvati malom predstavom.

- Sada ću vam otkriti pravu istinu: s ovim glumcima niti je bilo lijepo, niti preslatko raditi, oni nisu valjali ništa u ovom procesu… Zapravo je sve vrlo jednostavno: ovo je predstava o svijetu u kojima živi jedu žive ljude, u kojem su živi živima hrana, u svijetu u kojem su u živim tijelima mrtva srca, u kojem se siše iz tuđih rana. Je li vam to poznato? Ovo je predstava koja govori o licemjerju koje navlačimo na sebe kada izlazimo među žive ljude jer ako nismo licemjeri znamo da će nas pojesti. Tekst je inspiriran Istrom i nekim istinama koje su univerzalne, a rođene su u Istri. Drago mi je da je praizvedba u najboljem i najvećem kazalištu u Istri, okolici i ovom dijelu Europe. Takvog kazališta nema u Hrvatskoj niti u Sloveniji, objasnio je Frey i za slučaj da je netko nije shvatio njegovu početnu ironiju objasnio: "Naravno da sam imao najsjajniji glumački ansambl ovog trenutka i to koji dolazi iz dvije države. Tekst i predstava su grozni, veliki, grandiozni u knjizi, ne po izvedbi". Frey je također iskoristio priliku da se sjeti kolege Tomaža Pandura koji je preminuo prošli tjedan pa su mu prisutni odali počast minutom šutnje. (Mladen RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter