Ovo je kao Nobelova nagrada u kuharstvu!

Zoran Stanisavljević
Zoran Stanisavljević

Poznati istarski kuhar Zoran Stanisavljević, šef kuhinje restorana Mediteran u hotelu Melia Coral u Umagu, nominiran je za kontinentalnog direktora Svjetske udruge kuhara (World Association of Chefs Societies - WACS) za južnu Europu. Na tu funkciju predložio ga je Upravni odbor WACS-a, no ima i protukandidata, Domenica Maggija iz Italije.

Nakon što su njihove kandidature službeno proglašene, obojica sada kreću u kampanju, a jedan od njih bit će izabran glasanjem na skupštini Svjetske udruge kuhara koja će se početkom srpnja održati u sklopu Svjetskog kongresu kuhara u Stavangeru u Norveškoj.

WACS je organizacija koja okuplja osam milijuna članova, a sjedište joj je u Parizu. Kontinentalni direktori WACS-a upravljaju sekcijama ove organizacije za srednju, južnu i sjevernu Europu, Afriku i Bliski istok, Aziju, Pacifičku regiju i Ameriku. To je izborna funkcija s mandatom od četiri godine, a od kontinentalnog direktora se očekuje da bude poveznica među članovima, vodeći komunikator među njima i glasnogovornik prema okruženju, da ujedinjuje pripadnike svoje profesije, brine o dostojanstvu "bijele kute" i o stalnom usavršavanju kulinarske industrije i svih njenih dionika. Kandidati za direktore prolaze strogi filtar ocjene dosadašnjih zasluga u promociji i zaštiti digniteta kuharske struke, humanitarnom radu te promicanju temeljnih načela WACS-a, kao što su tolerancija, apolitičko djelovanje i zalaganje za "kuhanje bez granica".

U svom 30-godišnjem radnom iskustvu Stanisavljević je nanizao mnoga priznanja na nacionalnim i međunarodnim kulinarskim natjecanjima, dugogodišnji je predsjednik Udruge kuhara Istarske županije, aktualni potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i član njegove ocjenjivačke sekcije, organizator je kulinarskih natjecanja "Zlatna šparoga", "Zlatni Umag" te međunarodne kulinarske manifestacije IAGI - International Art of Gastronomy in Istria.

Predavač je na kulinarskim akademijama te autor nekoliko knjiga i stručnih publikacija, a predstavljao je, kao delegat, Hrvatski kuharski savez na više svjetskih i europskih kuharskih kongresa. Nedavno je dobio i titulu masterchefa, što je njegov Umag uvrstilo među 160 mjesta u svijetu čiji kuhari nose tu titulu.

Nadajući se da će zadobiti povjerenje kolega i pobijediti svog talijanskog suparnika, Zoran Stanisavljević je svoje poimanje mogućeg uspjeha odnosno izbora na funkciju kontinentalnog direktora WACS-a za Južnu Europu ovako sažeo: "Ovo je pandan Nobelovoj nagradi u kulinarstvu. Već biti na zajedničkoj fotografiji s ostalim kandidatima, kolegama iz cijeloga svijeta, i imati priliku da budem izabran, nagrada je o kakvoj se samo može sanjati. Ako bih bio izabran, ono što bi Istra ovim dobila nemjerljivo je brojkama i riječima. Biti u samome vrhu kulinarskog svijeta i predstavljati svoju županiju i državu tolikom broju kuhara i samim time ih zainteresirati za nju, velika je stvar". (D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter