Ovo je idealna godina bez tuče i bolje od ovega ne triba

Braća Andrej i Nikola Benvenuti s ocem Liviom prebacuju malvaziju iz kašeta u muljaču (D. ŠIŠOVIĆ)
Braća Andrej i Nikola Benvenuti s ocem Liviom prebacuju malvaziju iz kašeta u muljaču (D. ŠIŠOVIĆ)

Vinari središnje Istre, barem oni s kojima smo razgovarali, izuzetno su zadovoljni ovogodišnjom berbom grožđa u svojim vinogradima; za ono što su već pobrali i za ono što im tek predstoji. Najveće oduševljenje pokazao je Anđelo Brčić, vinar iz sela Brčići kraj Višnjana.

- Ovo je idealna godina i bolje od ovoga ne treba, kad nema tuče i kad je grožđe zdravo i lijepo i kad nema niti jedne bolesne bobice"!

Nakon malvazije počinje se brati teran

U osam hektara njegovih vinograda najprije su na red došli chardonnay i borgonja, koje je pobrao još prošli tjedan, a ovih se dana počela brati malvazija. Nije isto od lokacije do lokacije, pa se na nekim mjestima grožđe ostavlja da dostigne malo veću koncentraciju šećera, ali na većini pozicija na kojima je zasađena,  malvazija zadovoljava sve potrebne parametre za branje. I teran je već lijep, kaže Brčić, pa će ga početi brati odmah nakon malvazije, a na kraju slijedi branje uobičajeno posljednjih sorti kao što su merlot, cabernet sauvignon i žuti muškat. Sve u svemu, za ovu godinu možemo reći da je grožđe u Brčićevim vinogradima jako dobro i već iz ovoga se da naslutiti izuzetna kvaliteta vina, kako bijelog, tako i crnog

Do početka listopada berba bi u njegovim vinogradima trebala biti gotova, kaže vrlo zadovoljni Brčić, očekujući iz ovogodišnje berbe jako dobra vina.

Posebna serija dugo maceriranog vina

Desetak kilometara prema sjeveroistoku, u vinogradima Marka Fakina, oko sela Bataji, između Brkača i Motovuna, berba malvazije tek počinje.

- Obišao sam vinograde, grožđe je lijepo, nema vidljivih mana, malvazija je lijepo zlatno žuta s visokim šećerom, a teran također lijepo raste i već ima šećere skoro iste kao i malvazija, kaže Marko Fakin.

Nešto malo muškata žutog već je pobrao, a u narednih nekoliko dana slijedi glavna berba malvazije na oko pet hektara, površine koja bi se trebala obaviti za četiri do pet dana. Odmah zatim namjerava obrati manju površinu, oko pola hektara, terana za rose varijantu, a za desetak dana slijedi glavna berba crnog terana na četiri hektara. Kako je i za vinograde na Motovunštini godina po Fakinovoj procjeni izuzetno dobra, i kod malvazije i kod terana će po 2.000 metara ostaviti za kasnije branje, za posebnu malu seriju dugo maceriranog vina.

Još pet - šest kilometara dublje u istarsku unutrašnjost prema istoku, na prostoru između Kaldira i Karojbe, vinogradi su vinarije Benvenuti gdje je berba malvazije već tjedan dana u punom jeku. Prije toga je pobran muškat momjanski, a s malvazijom ima posla još koji dan, u količinama predviđenima za svježu malvaziju, a to je oko 85 posto nasada pod ovom sortom. Za odležanu malvaziju s etiketom Anno domini berba će se obaviti nešto kasnije, najkasnije do 20. rujna, a berba terana očekuje se između 5. i 10. listopada. Sve to, dakako, ako vremenske prilike budu blagonaklone vinogradarima jer bez optimalnog vremena berba ne može ozbiljno započeti.

Može se govoriti o odličnoj berbi

Nikola Benvenuti se posebno veseli berbi prvog roda novih sorti koje je zasadio s namjerom da ih kupažira s teranom, a to su merlot, nebiolo i tempranillo, na ukupno jednom hektaru. Povrh toga, na poseban način, radi kasnijeg prosušivanja, brat će se malvazija, muškat i ulovina s pozicije San Sebastian, odakle se grožđe koristi za proizvodnju četiri etikete Benvenutijevih desertnih vina. Cjelokupna berba na svih 15 hektara Benvenutijevih vinograda trebala bi se završiti do 10. listopada.

- Malvazija je ove godine idealna, naš dio središnje Istre je dobio dovoljno kiše pa možemo govoriti o stvarno odličnoj berbi, a za teran, kojeg mi radimo samo u odležanoj verziji, je još rano reći ali zasad je grožđe dobro, šećeri su visoki, čeka se još fenolna zrelost i očekujemo da će biti dobro, kaže Nikola Benvenuti.

Od vinarije do vinarije kroz središnju Istru čut ćemo mahom slične zadovoljne dojmove, a svi ti vrijedni vinari doista zaslužuju da se nakon tri loše godine napokon zadesi i jedna koju već sada svi oni smatraju jako dobrom i obećavajućom. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter