Ovisnike ne "stvara" policija već obitelj

Prizor koji dovoljno govori o problemu ovisnosti u zemlji (M. ANGELINI)
Prizor koji dovoljno govori o problemu ovisnosti u zemlji (M. ANGELINI)

- Nije istina da bi svatko tko bi sada želio nabaviti heroin u Puli to mogao učiniti u 20 minuta i za samo 90-ak kuna. Podaci su iskrivljeni, izvučeni iz konteksta i senzacionalističko predstavljeni, te umjesto da se roditelje usmjerava na prevenciju, širi se panika u društvu, istaknula je Varja Bastiančić, predsjednica Udruge Institut iz Pule koja je bila neugodno iznenađena nedavno objavljenim podacima dr. Slavka Sakomana po kojima istarski najveći grad drži neslavno prvo mjesto u zemlji po dostupnosti droga.

A kako tvrdi ovaj liječnik, u Puli je potrebno samo 20 minuta za nabavku heroina, za kokain 23, a za džoint 14 čime Pula prednjači i po niskoj cijeni heroina koji se može nabaviti za 94 kune za dozu, ali i kokaina koji stoji "samo" 104 kune, za razliku od primjerice "skupog" Zadra gdje ta droga košta 175 kuna.

Komentirajući brzinu nabavke opijata dr. Sakoman kazao je da razlog za takvo stanje treba tražiti u odnosu snaga između lokalnog organiziranog kriminala i represivnog aparata.

Bastiančić je prije desetak dana imala prilike na TAIEX konferenciji o nacionalnom informatičkom sustavu za droge u Zadru iz prve ruke čuti dr. Sakomana kako prezentira ove podatke te ju je već tada iznenadilo da je na osnovu ankete 200-tinjak ovisnika iz cijele Hrvatske ovaj poznati stručnjak za droge donio takve zaključke.

- Nije riječ o nikakvom istraživanju, već o anektiranju određenog broja pacijenata koji imaju dugi ovisnički staž droge te koji zaista mogu doći brže do droge i mogu je nabaviti po povoljnijom cijeni jer su si kroz godine konzumiranja heroina stvorili veze i kontakte.

Što se tiče brzine dolaska do droge, uopće se nije uzelo u obzir ni to da je Pula mali grad koji se može propješačiti u pola sata, pa ne čudi da u Splitu, Zadru, Varaždinu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku treba više vremena da se dođe do dilera, odnosno droge. .

Posebno spornim drži prozivanje policije na koju je dr. Sakoman svalio svu krivicu jer, kaže Bastiančić, zloupotreba droga je samo jedan mali segment rada policije, a odgovornost za problem ovisnosti snosi cijelo društvo.

- Za mene je najodgovornija obitelj, a Istra ima visok postotak razvedenih brakova i disfunkcionalnih obitelji pa je i to jedna od razloga što ova županija u odnosu na broj stanovnika, nažalost, ima vodeći broj ovisnika. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter