Ovime se zaustavlja vrijedan projekt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Općinsko vijeće Raše početkom tjedna izglasalo odluku, kako će za desetak dana zatražiti ostavku direktora Vodovoda Labin d.o.o., Dino Škopac je u petak u sjedištu tog trgovačkog društva, u pratnji najbližih suradnika, Mihaela Vale i Igora Verbanca, održao konferenciju za medije na istu temu.

Jasno je poručio da ne osjeća nikakvu moralnu, niti bilo kakvu drugu odgovornost, vezano za prozivke raške načelnice Glorije Paliska Bolterstein, jer je veli, isključivo sprovodio odluke Skupštine društva.

Naime, Paliska Bolterstein ga je na Vijeću održanom u utorak u Raši, uz podršku većine vijećnika, prozvala da stopira projekt koji je općina izradila, a odnosi na sustav odvodnje općine Raša. Spomenimo da je isto Vijeće prošle godine jednoglasno izglasalo odluku kojom ne želi biti dijelom projekta Sustav odvodnje otpadnih voda – Aglomeracije Labin – Raša – Rabac, već su zauzeli stav da će sami realizirati projekt.

Škopac pak veli da projekt nije izradila općina, već je Vodovod riješio svu dokumentaciju, od izrade idejnog projekta do izdavanja lokacijske dozvole, no iz upravnog Odjela za prostorno uređenje Grada Labina stigla je obavijest da se ona ne može izdati jer projekt nije usklađen s Prostornim planom Grada Labina te je stoga stopiran. Ured je ocijenio da projekt nije u skladu s Prostornim planom Grada Labina jer je predviđeno da se mulj iz Raše vraća u pročistač otpadnih voda u Labin. Također je dodao da je Vodovod već produžavao lokacijsku dozvolu. Nakon nastale situacije, dalje ističe Škopac, Skupština Vodovoda donijela je odluku da neće projekt dati Općini Raša, već im je dostavljena dokumentacija, kao dokaz, koja je  pratila tijek realizacije projekta.

Škopac je istaknuo kako ne osjeća profesionalnu a ni moralnu obvezu podnijeti ostavku, jer on samo poštuje odluke Skupštine i Društvenog ugovora. Na pitanje zašto se na inzistiranje Općine Raša, dokumentacija o projektu njima ne vraća, odgovorio je, kako je dokumentaciju, kao i lokacijsku dozvolu ishodovao Vodovod, a u jednom od upućenih dopisa Vodovodu, iz Raše, pozivaju Vodovod čak i na prodaju te dokumentacije Općini. Inače. Da podsjetimo kako vlasničke udjele u Vodovodu čine jedinice lokalne samouprave i to, 54,4 posto Grad Labin, 17,52 posto Kršan, 16,5 posto Raša, 8,68 posto Sveta Nedelja, i 2,9 posto Pićan.

Što se Sustava odvodnje otpadnih voda – Aglomeracije Labin – Raša – Rabac tiče, Škopac drži da je to ekonomski i ekološki najoptimalnije rješenje za Labinštinu, a tako i za Općinu Raša. "Zajedničkim projektom, koji je financiran sredstvima Europske unije i nacionalnih izvora, općina Raša bi projekt sufinancirala s iznosom od 1,9 milijuna kuna. Ide li samostalno u projekt, to će općinu stajati 25 milijuna kuna. Opravdanost projekta potvrdilo je i kontrolno tijelo Jaspers, pojasnio je Škopac.

"Moram priznati kako me ova priča jako žalosti jer vrijedan projekt baca nas svih unatrag, a cijenu ćemo platiti i vremenom i novcem. I dok na zapadnoj obali Istre niču sustavi odvodnje, Labinština stoji. Iz stručne ocjene Hrvatskih voda jasno je da će tvrdoglavost odgovornih  u Općini Raša najviše platiti stanovnici Raše. Imat će skuplje račune za vodne usluge, a upitno je i kad će dobiti novi pročistač i sustav odvodnje i je li Općina uopće sposobna to sama financirati. Zajednički projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna ocijenjen je kao ekonomski, ekološki i tehnički najpovoljniji za Labin i Rašu. U toj varijanti za ovaj EU projekt većinu novca dobivamo iz EU fondova, samo manji dio mi financiramo. Labin i Vodovod mogu ići dalje samostalno s projektom i dobiti novac iz EU fondova, no Raša to više neće moći ako napusti projekt i sve će morati financirati sama", izjavio je Škopac. Naglasio je kako će izmjena projekta Labinu uzeti određeno vrijeme i novac, no nije nemoguće samostalno rješenje sustava odvodnje i pročistača.

"Ne budu li se Labin, Rabac i Raša držali preuzetih obveza koje su dio usklađivanja s EU direktivama, a tiču se rokova za završetak ovog projekta – slijedi kazna, odnosno penali za Republiku Hrvtasku. Te penale najvjerojatnije će država naplatiti općinama i gradovima, što u konačnici znači da će stanovnici Labina, Raše, Kršana i Svete Nedelje platiti još i kaznu za probijanje rokova", zaključno je poručio Škopac. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter