Ovih dana vrlo visok UV indeks

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Narednih nekoliko dana ocekuju nas visoke temperature i suncano vrijeme bez znacajnije naoblake, saznajemo od meteorologa Marija Grabara, voditelja meteoslužbe pri zracnoj luci u Puli. Veli da je to ocekivano buduci da je druga polovica srpnja i statisticki najtopliji dio godini.

- Ocekujemo do kraja tjedna stabilno i toplo vrijeme. Temperature ce svaki dan biti u porastu - u unutrašnjosti Istre ocekivane maksimalne temperature su do 35 Celzijevih stupnjeva, a u priobalnom dijelu do 33. Zahladenja ili naoblacenja ne bi trebalo biti sve do kraja srpnja, kaže Grabar.

Prema dugorocnim prognozama izrazito toplo vrijeme nastavit ce se i u prvom dijelu kolovoza. Grabar upozorava na i vrlo visok UV indeks. Stoga je potrebno primjereno se zaštititi nošenjem šešira sa širokim obodom, suncanih naocala te korištenjem zaštitnih krema s visokim faktorom. Boravak na suncu izmedu 11 i 16 sati valja smanjiti što je više moguce jer djeca opekline mogu dobiti vec za manje od deset minuta. Na oprezu moraju biti i starije osobe te kronicni bolesnici.

Napokon su i temperature mora dostigle prave ljetne vrijednosti pa je tako u Puli u utorak izmjereno 24 stupnjeva, dok je u Rovinju more bilo stupanj toplije.

Iako je ovih dana zbog visokih temperatura "zavrelo" i tlo, primjerice u Zadru je na samo dva centimetra ispod zemlje temperatura iznosila cak 50 stupnjeva, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u Istri je situacija nešto bolja. U Pazinu je u ponedjeljak na pet centimetara dubine temperatura iznosila 27 stupnjeva, a na 20 centimetara 22.


Podijeli: Facebook Twiter