Ove subote čisti se uvala Zonka

Najavljeno čišćenje oko tisuću metara obale te podmorja Zonke (N. LAZAREVIĆ)
Najavljeno čišćenje oko tisuću metara obale te podmorja Zonke (N. LAZAREVIĆ)

Jubilarna, 20. eko akcija čišćenja pulskog podmorja u organizaciji Grada Pule, pulske Turističke zajednice i Zajednice tehničke kulture Pula održat će se ove subote, od 10 do 13 sati, rečeno je jučer u prostorijama TZ Pula na predstavljanju akcije. Kako je navela Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ, akcijama su vrlo ponosni, a njihov je cilj tijekom godina bio dvojak - očistiti podmorje i obalu ali i educirati stanovništvo i djelovati na njihovu svijest da se smeće ne baca u more. To je, navela je, i učinjeno, pa smeća u moru i na obalama ima puno manje nego kada je akcija tek započinjala, navala je Cinkopan Korotaj.

- Ove godine priključili smo se kao podrška hrvatskoj ekološkoj akciji "Dan hrvatskih voda" u organizaciji GUAWAA, Global underwater awareness Association, koja se također održava 30. svibnja istovremeno u više gradova na hrvatskom Jadranu s centralnom svečanom akcijom u Splitu, a putem koje će se Hrvatska pridružiti globalnoj ideji o čišćenju mora, rijeka i jezera, navela je Cinkopan Korotaj.

Antun Pletikos iz Zajednice tehničke kultura, naveo je da će se ove godine čistiti Zonke u Štinjanu, a u akciji će sudjelovati deset ronilačkih klubova iz cijele županije, zatim učenici Tehničke škole Pula, Radio kluba Arena Pula i Herculanee. Očekuje se oko 70 sudionika za koje će nakon akcije biti organiziran ručak na Puntiželi gdje će se održati i dodjela priznanja sudionicima eko-akcije, kao i jubilarna priznanja za sudionike svih 20 akcija.

- Prvi puta idemo na zapadni dio pulske luke, gdje je nekada bila vojna zona. Čistit će se dakle uvala Zonke, na potezu od rta Žunec prema Štinjanskoj dragi do rta Debeljuh, odnosno oko tisuću metara obale te podmorja, naveo je Pletiskos i dodao da je dogovoren i eko-brod.

Gordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, naglasio je da se projekt već 20 godina odrađuje isključivo na volonterskoj bazi te je to njegova posebna vrijednost, a  vrlo je bitan i kontinuitet akcije. Na kraju, organizatori su pozvali i lokalno stanovništvo da se priključi akciji, dok je Škuflić na nju pozvao i druge Puljane, predloživši im da odmah razgledaju i raskrčene staze na ovom dijelu, u sklopu projekta Adrifort. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter