Ove smo vas godine odlucili reanimirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prije dvije godine srušili smo Berlinski zid, prošle godine tema festivala je bio novi val, a ove smo vas godine odlucili reanimirati. Potrudili smo se da program bude kvalitetan i originalan", rekao je na otvorenju treceg Kulturno-umjetnickog festivala KUFer, koji je tematski posvecen animaciji, voditelj projekta Saša Vejzagic.

Festival je u cetvrtak otvoren u Muzeju suvremene umjetnosti pa je organizatorima, Studentskoj udruzi Vijeca za suradnju studenata Pula, podršku dala i ravnateljica Gorka Ostojic Cvajner. Za pocetak su postavili cetiri izložbe troje autora, a sve su vezane uz animaciju.

Od Zdenka Bašica vidjeli smo dio animiranog filma "Guliver", a uz neke scene otisnute na papiru tu je i glavni lik, lutka iz tog filma. Bašic je s kolegom Manuelom Šumbercem radio i na još jednom animiranom filmu - "Vesla", iz kojeg smo scene takoder mogli vidjeti na izložbi.

Njihovi radovi djeluju poznato jer su korišteni za Gibonnijeve spotove. "Guliver" je tako postao dio spota "Žedam", a "Vesla" su, dakako, "Vesla na vodi", još jedan Gibin hit. Zanimljiva je bila i izložba Lee Vidakovic i Ivane Bošnjak, opet popracena njihovim animiranim filmom "Prekrižene haringe". U malu prostoriju prebacen je dio malog svijeta iz ovog filma pa smo mogli razgledati lutke i dio zanimljive, minuciozno napravljene scenografije.





Iduca vecer završila je koncertom pet mladih hrvatskih bendova. Buduci da nije bilo sigurno kakvo ce biti vrijeme, koncert je prebacen u garažu, bivše kino Pula, i tako nakon dugo vremena oživio taj prostor. Nastupili su Pištolj na gumene metke iz Siska, donekle okljaštreni Invert iz Crikvenice, Kevlar Bikini iz Zagreba te Officer down i Tost iz Rijeke. Prašio se rock pomiješan s alternativom, a koncert je prošao dobro, uz dobar odaziv.

I ostali dogadaji su prošli kako treba, a buduci da je festival posvecen animaciji, u kinu Valli jucer i prekjucer održane su projekcije animiranih filmova Zagrebacke škole te radova hrvatske suvremene animacije, uz predstavljanje Bonobo studija, dok je o povijesti animacije govorio Marko Rojnic. (M. RADIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter