Ove sezone probni letovi hidroavionima iz Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U medulinskom hotelu Medulin održan je okrugli stol o projektu "Adri-Seaplanes", kojim se predvida uspostava putnickih hidroavionskih linija medu zemljama Jadrana. Okrugli stol organizirala je pulska Lucka uprava kao partner u projektu, a cilj sastanka, kako je u petak receno novinarima, bila je razmjena iskustva kako bi se unaprijedio projekt financiran iz EU programa IPA Adriatic - prekogranicna suradnja. Veliki je to korak naprijed k uspostavi letova hidroaviona iz pulske luke, koja ce uskoro biti i realizirana, kažu okupljeni.

Razvit ce se mreža hidroavionskog prijevoza izmedu jadranskih luka Hrvatske (Pula), Crne Gore (Bar), Albanije (Vlore), Italije (Brindisi) i Grcke (Krf).

- Ideja se rodila prije tri godine i vec je komercijalna linija izmedu Italije i Grcke pokazala veliki uspjeh. Pula je odabrana kao partner jer ima prirodnu infrastrukturu za uspostavu linija hidroavionima, a pulska luka zahtijeva minimalna ulaganja u infrastrukturu kako bi mogla zapoceti s testiranjem letova. Vjerujemo da se do pocetka turisticke sezone mogu ostvariti svi preduvjeti da u Puli zapocnu probni letovi. Rijec je o hidroavionima kapaciteta 19 putnika, rekao je Gioacchino Del Olio, koordinator projekta iz provincije Teramo iz Italije.

Dakle, zasad je rijec iskljucivo o probnim letovima koji bi omogucili da projekt zaživi i izdaju se koncesije privatnim tvrtkama. Vec su u Medulinu tri takve tvrtke prisustvovale okruglom stolu, od kojih su dvije prezentirale svoje videnje projekta i ocijenjene su i više nego ozbiljnima. Rijec je, saznajemo, o tvrtki Adriatic Seaplanes iz Dubrovnika americkog vlasnika te njemackoj tvrtki European Costa Airlines s predstavništvom u Zagrebu.

Uzletno-sletna staza za hidroavione bilo bi podrucje kod Vargarole, odakle bi avioni plovili do uvale Vela Draga, odnosno na potezu uz Ulicu 119. brigade i Mandraca, rekao nam je Florijan Veneruzzo, voditelj komercijalnih poslova pulske Lucke uprave. (Goran ROJNIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter