Ove sezone očekuje se osam tisuća gostiju s kruzera

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Sve bolji rezultati koje Pula iz godine u godinu ostvaruje kada su u pitanju kruzeri i njihovi mnogobrojni gosti, doprinijeli su prošlogodišnjoj rekordnoj godini pulskog turizma, od koje, uz turističke djelatnike, koristi imaju i obrtnici i ugostitelji. Prošle su godine u Pulu kruzeri pristigli oko 20-ak puta u sezoni, i doveli na obalu podno Arene oko sedam-osam tisuća gostiju. Ovaj segment pulskog turizma postao je sve značajniji, pa su i pripreme za njega sve ozbiljnije. Prošle godine sezona je otvorena 31. ožujka, ali svih ranijih godina sezona se otvarala sredinom travnja, baš kao i nadolazeća. Kako saznajemo od glasnogovornika Lučke uprave Pula Zorana Peruška, pulska Lučka uprava već je spremna dočekati ovogodišnje prve goste.

Viking Star otvara sezonu

- S obzirom da se bliži Uskrs, teku i pripreme za novu turističku sezonu prometa brodova u pulskoj luci. Ovogodišnju sezonu svojim će dolaskom 19. travnja otvoriti cruizer Viking Star, a isti brod planira svoje dolaske u Pulu još minimalno četiri puta, najavljuje Peruško.

Kruzeri su u pulsku luku počeli uplovljavati prije jedanaest godina, odnosno, 2003. godine kada su pioniri kruzer putovanja bili brodovi "Dalmacija" i "Monet". Te je godine zabilježen promet od 4.071 putnika na kružnim putovanjima. Od tada do danas, broj putnika koji dolaze kruzerima bio je sve veći. U periodu od 2004. do 2009. godine zabilježena je ekspanzija i broja putnika i dolazaka brodova, odnosno njihovih ticanja pulske luke. Tada počinju dolaziti i sve elitniji brodovi poput "Seabourn Spirita", "Sea Clouda" 1 i 2 te "Wind Surfa" i drugih. Tih je godina prosječno pulsku luku posjetilo 12 tisuća putnika godišnje. Kriza je sve pokvarila pa su uslijedile dvije lošije godine, 2009. i 2010., kada su kruzeri počeli otkazivali već najavljene dolaske u pulsku luku pa time dolazi i do pada broja putnika na svega 1.970 putnika u 2009. te 3.800 u 2010. godini. Nakon toga ponovno se bilježe sve veće brojke, pa je tako sve bliže i cilj da se dostignu rekordi iz 2004. i 2005. s 12.500 kruzer putnika godišnje.

- Uz Viking Star pulsku će luku posjetiti i brodovi koji su stari znanci u Puli, a to su Sea Dream 2, Voyager, te, zasad najavljeni jedini novi brod, Lyrial. Ukupno bi četiri navedena kruzera pulsku luku trebala doticati oko 20-ak puta što je otprilike na razini prošlogodišnjeg prometa, kažu nam iz Lučke uprave Pula, očekujući, dakle, da Pulu posjeti između sedam i osam tisuća gostiju.

Da je intencija Pule postanak kruzer odredišta, štoviše, polazne destinacije, u nekoliko je navrata isticao i gradonačelnik Boris Miletić. Gradonačelnik je isticao da je cilj stavljanje u funkciju bivših vojnih zona i jedan od prioritetnih projekata je izgradnja putničkog brodskog terminala.

No, preduvjet je da se ustupi državno zemljište lokalnoj samoupravi na korištenje, darovanjem, dugoročnom koncesijom ili pravom građenja jer je važno imati pravnu sigurnost kako bi se investicija vrijedna oko 70 milijuna eura, koja bi doprinijela razvoju Pule kao turističke destinacije i razvoju lokalnog gospodarstva, realizirala. Već je poznato da je Luka Venecija zainteresirana za izgradnju pulskog terminala koji bi lokalnom gospodarstvu omogućio dodatne prihode jer bi Pula postala polazna, a ne tranzitna luka. Upravo ono što je Dubrovnik, najjača hrvatska kruzer destinacija, učinio proteklih dana.

Linije za Veneciju i Trst

Uz kruzer turizam pulska luka i ovog ljeta imat će, na žalost ne domaću, brodski linijski promet. Nakon što je ukinuta brodska linija do Unija, Lošinja i Zadra, ostala je brodska veza "samo" s Trstom i Venecijom.

- Linijski promet je već godinama ustaljen s uspostavljenim linijama prema talijanskim lukama Veneciji i Trstu. Tako će od početka lipnja pa do kraja rujna prema Veneciji liniju održavati brodovi Adriatic Jet i to utorkom i četvrtkom, te San Frangisk utorkom, srijedom i petkom. Fiammetta M će, pak, održavati liniju prema Trstu, subotom i nedjeljom, te eventualno petkom, otkrivaju iz pulske Lučke uprave.

Hidroavioni u drugoj polovici travnja

Iz Lučke uprave Pula informiraju nas i da osim samih brodova očekuju početak uspostave hidroavionske linije iz Pule, za što se čeka certifikat Agencije za civilno zrakoplovstvo.

- Ujedno, kako doznajemo od voditelja projekta hidroaviona u pulskoj luci, s letovima dva puta dnevno prema Splitu i Rabu trebao bi u drugoj polovici travnja započeti i hidroavionski promet, najavljuju iz pulske Lučke uprave. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter