Ove je sezone najbolji med od bagrema, lipa izostala

Miro Bulić: Trebalo je uložiti puno truda da se pčele održe u kondiciji (M. ANGELINI)
Miro Bulić: Trebalo je uložiti puno truda da se pčele održe u kondiciji (M. ANGELINI)

Nakon prošlogodišnje katastrofalne godine u pčelarstvu, ova je sezona bila dobra iako na početku nije obećavala, jer su se pčele lani istrošile pa su u novu sezonu ušle oslabljene. Trebalo je uložiti puno truda da se pčele održe u kondiciji. Doznajemo to od Mira Bulića, jednog od nekoliko većih pčelara iz južne Istre. Posjetili smo ga na pčelinjaku u Štinjanu gdje svakog dana provodi sve svoje slobodno vrijeme.

Vrcanje kadulje u svibnju

- Svibanj i lipanj išli su nam na ruku jer nije bilo previše kiše, a niti jake bure. Prosječno vrcanje kadulje po košnici krajem petog mjeseca bilo je od 15 do 20 kilograma. Med od bagrema bio je odličan pa se po košnici moglo vrcati od 20 do 25 kilograma, a također je uspješan bio i medljikovac s 15 kilograma po košnici. Međutim, značajno je podbacio kesten i lipa koja nije dala ništa, a izostao je i livadni med zbog velikih vrućina, ocjenjuje proteklu sezonu Bulić.

U srpnju i kolovozu pčele seli u Gorski kotar koji ovog puta nije bio bogat pašom kako se očekivalo, ali su pčele barem napravile zalihu za zimu. Ukoliko košnice ljeti ostanu u južnoj Istri, pčele trebaju puno prihrane, a nema unosa nektara niti cvjetnog praha. Sada, na koncu sezone, pčelari očekuju bršnjan koji doduše  nije medio zadnje dvije godine zaredom.

Ove je sezone Bulić krenuo u pašu s 90 od ukupno 120 košnica. Svakoj košnici pusti 15 kilograma meda radi zdravlja i brojčanosti pčela. Za sada su pčele u dobrom zdravstvenom stanju, brojčano su jake, samo treba dalje pratiti situaciju s varoom, preporuča on. Za čišćenje košnica od varoe koristi thymovar, a ako se pokaže potrebnim, i oksalnu kiselinu u prosincu, što je ekološki postupak. Savjetuje pčelarima da obrate pažnju i na vapnenasta legla kojih je bilo lani, kao i na američku gnjiloću legla. Ako se ona pojavi, košnicu treba spaliti.

Udruga pčelara Pula broji oko 60 pčelara od ukupno prijavljenih 70-tak. Premda južna Istra nije naročito pogodno mjesto za pčelare zbog ljetnih žega i suše, u zadnje je vrijeme sve više ljudi zainteresirano za ovu djelatnost.

- Neki kreću s 20 košnica i više što nije dobro ako nemaš iskustva. Trebalo bi prvu godinu započeti s maksimalno pet košnica. Valja pritom znati da u ovoj djelatnosti nema brze zarade, a puno se truda ulaže. Zadnje su godine posebno loši rezultati.

Kvalitetan med od 60 do 90 kuna

No kvalitetan se med uspješno prodaje, jer je potražnja veća od ponude. Bulić sav svoj med prodaje na kućnom pragu. Nije svejedno koji se med kupuje, preporuča on. Za kupce je važno da imaju povjerenja u proizvođača meda. Pčelar će ga uputiti koji med da koristi za koje potrebe. Na pulskoj tržnici, veli Bulić, nema istarskog meda osim vikendom kada Mladen Štoković iz pulske udruge prodaje svoj med. Na naše pitanje kako izabrati kvalitetan med i koliko ga platiti, doznajemo da se kvalitetan med od bagrema ili cvjetni prodaje po cijeni od oko 60 kuna, dok je pravi med od kadulje oko 90 kuna po kilogramu. Najbolje ga je kupiti direktno od medara u kojeg imate povjerenja, preporuča Bulić.

Subvencije za pčelare

Pčelari mogu dobiti subvencije od 50 posto za novu opremu počevši od košnice do pčelarske prikolice i vrcaljke. Isto tako registriranim se pčelarima odobrava jedan lijek besplatno po košnici. Za mlade pčelare u Pazinu se održava pčelarska škola čija školarina iznosi 3.800 kuna od čega tisuću kuna sufinancira županija. Svaki pčelar ima svoju poziciju, ako imate više od 30 košnica ne može doći nitko do vas na odaljenosti manjoj od 300 metara.(Jasna ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter