Ove godine u Istri duplo više asistenata za pomoć u nastavi

(D.B.P.)
(D.B.P.)

U Domu hrvatskih branitelja u petak je je održana završna konferencija u sklopu projekta "Školovanje bez diskriminacije-ulog u tolerantno društvo" u sklopu kojeg je Istarska županija lani uspjela povući sredstva iz Europskog socijalnog fonda za zapošljavanje asistenata u nastavi u školama diljem Istre, a koje pohađaju djeca s posebnim potrebama.

Naime, jedan od glavnih ciljeva projekta bio je osigurati uspostavu sustava i provedbu uključivanja svih učenika u nastavu u redovitim i posebnim školama. Na samom otvorenju konferencije, sudionicima se obratila zamjenica župana Viviana Benussi koja se referirala na sam naziv projekta u kojem se u fokusu spominje "tolerantno društvo". Naglasila je da u Istarskoj županiji nema mjesta za riječ "tolerantan" kazavši da se kao cjelokupno društvo moramo zalagati za županiju u kojoj će svaka osoba uživati maksimalno poštovanje.

-Želimo Županiju koja je inkluzivna i koja nikog ne isključuje i stoga smo ponosni na Istarsku županiju koja poštuje različitost. Upravo na temelju te različitosti svi zajedno i dalje moramo graditi našu snagu i nove izazove, istaknula je Benussi.

Viša savjetnica u županijskom Odijelu za međunarodnu suradnju i europske poslove Anica Dobran Černjul podsjetila je da je u sklopu projekta financiran odabir i osposobljavanje asistenata kao i njihova plaća te je u Istri lani zaposleno ukupno 65 pomoćnika u nastavi koji su radili s ukupno 73 učenika.

Ove pak, godine, potvrdila je Černjul trebalo bi se osigurati i više nego dvostruki broj asistenata u nastavi ali i povući i značajno veća bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Potvrdila je da uskoro izlazi novi natječaj na koji će se javiti Istarska županija i putem kojeg se očekuje da bi za angažman pomoćnika u nastavi trebalo bespovratno stići preko 6 milijuna kuna, dok je lani za tu svrhu Istarska županija povukla 3,5 milijuna kuna. .

-Sada nam predstoji apliciranje na novi natječaj koji bi ubrzo trebao izaći i već imamo najavu Ministarstva znanosti da je spreman određeni novac iz Europskog socijalnog fonda. Naša županija je i ovaj put pripremila sve preduvjete koji su nužni kako bi mogli ponovno tražiti sredstva koja su potrebna za financiranje plaća i prijevoz pomoćnika u nastavi.

 -Također ove godine imamo skoro duplo više djece s posebnim potrebama i uključeni su svi gradovi, odnosne sve škole u kojima su gradovi ili Županija osnivači, tako da ćemo pokriti cijeli teritorij Istre. Znači zaposliti će se i znatno veći broj asistenata, a treba naglasiti da će ove godine biti obuhvaćen i Grad Pula. Konkretno, očekujemo da ćemo putem bespovratnih sredstva uspjeti zaposliti ukupno 162 pomoćnika u nastavi za ukupno 185 djece. Time bi pokrili potrebe sve djece koja imaju rješenja Ureda državne uprave i nadležnih povjerenstva, u kojima stoji da trebaju pomoć u praćenju nastave u redovitom programu, istaknula je Černjul. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter