Ove godine Svecana akademija, iduce monografija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konferenciji za novinare povodom svecanog obilježavanja 20. obljetnice ustrojavanja 1. domobranske bojne Pula navedeno je kako ce se znacajna obljetnica obilježiti okupljanjem na Svecanoj akademiji koja ce se 11. svibnja, s pocetkom u 19 sati, održati u Velikoj sali Pedagoške akademije Sveucilišta "Jurja Dobrile" u Puli.

Ratni zapovjednik 1. domobranske bojne Pula, Boris Ružic pozvao je sve pripadnike bojne Pula koji nisu primili poziv za ovu manifestaciju na kucnu adresu, da se odazovu i da svojim prisustvom uvelicaju znacajnu obljetnicu.

Kako je navedeno, 1. domobranska bojne Pula ustrojena je 30. travnja 1992. i prva je domobranska postrojba iz Istarske županije upucena na prvu crtu obrane u razdoblju od 1993. do 1994. godine. Bojna je ukupno brojila 609 ljudi, a kroz postrojbu je prošlo preko 1.500 vojnih obveznika iz Pule, mjesta bivše opcine Pula, ali i drugih istarskih gradova i mjesta.

Znacaj 1. domobranske bojne Pula je u tome što je ona bila prva domobranska postrojba iz Istarske županije angažirana na lickom ratištu gdje je provela preko pola godine. Postrojba je ispunila sve zadace uz angažiranje tri od cetiri postojece satnije i dijelova ojacanja bez gubitaka. Za organizaciju i ponašanje na "prvoj paljbenoj crti" služila je kao primjer ostalim postrojbama na ratištu.

Zbog povijesnog znacaja ove bojne te znacajne obljetnice njenu ce delegaciju sutra primiti i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic.

Iduce godine, s ciljem da se ne zaborave stradavanja i patnji ljudi koji donosi svaki rat te porukom da se iste strahote nikada ne ponove, organizacijski odbor odlucio je izdati i monografiju postrojbe. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter