Ove godine srdela je kraljica manifestacije

Gastronomski sajam svake se godine priređuje u drugom istarskom gradu
Gastronomski sajam svake se godine priređuje u drugom istarskom gradu

Deseta jubilarna manifestacija Gastro okusi Istre održat će se u petak 6. svibnja u Vrsaru od 12 do 17 sati. Na rivi će se nuditi istarske delicije, plodovi zemlje i mora u organizaciji svih sedam udruženja obrtnika Istarske županije uz koordinaciju županijske komore i županijskog ceha ugostitelja i turističkih djelatnika. Domaćin desete edicije je Udruženje obrtnika Poreč uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Vrsara i Turističke zajednice Istarske županije uz mnogobrojne sponzore.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska je istaknuo kako je istarska kuhinja u stalnom usponu, raste, prati svjetske trendove, usavršava se a istovremeno drži se čvrsto tradicije i autohtonih proizvoda.

- Imamo izvrsne proizvode, meso, ribu, vino, maslinovo ulje, prepoznatljivu tradiciju i na njoj smo izgradili ovu manifestaciju, rekao je Paliska. Predsjednik udruženja obrtnika Poreča Zoran Kalčić te predsjednik ceha ugostitelja Paolo Šverko prikazali su organigram ovog izdanja. Natjecateljski dio bit će usredotočen na pripremu srdela, jednostavnu, pučku sirovinu, a istovremeno vrlo zahtjevnu kada je priprema u pitanju. Na vrsarskoj rivi svako od sedam udruženja obrtnika podignut će gazebo i jedan će njihov član pripremati srdele s kojima će sudjelovati na natjecanju. Gastro okusi Istre počinju u podne, a proglašenje najuspješnijeg natjecatelja u pripremi srdela održat će se u 15.30 sati. Publika će moći kupiti tanjur za 30 kuna i čašu za 20 kuna i tako kušati svu pripremljenu hranu. Radi se o promotivnoj cijeni, s pedeset kuna svima se pruža prilika kušati recepte izvrsnih istarskih majstora. Direktorica vrsarske Turističke zajednice Natalija Vugrinec je rekla da je Vrsar ponosan što se deseto izdanje manifestacije održava na njihovoj rivi i da je to izvrstan trenutak promidžbe u predsezoni. Vrsarani će gostima ponuditi večernji nastavak fešte uz Ribarsku noć tokom koje će lokalni ribari pripremati tradicionalnu kuhinju. Voditelj cijele manifestacije je Mauro Bernobić, a za glazbu će se pobrinuti Sergio Valić i Magnolija. Sunce je zajamčeno. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter