Ove godine slab urod kestena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treca po redu Kestenijada protekla je u znaku slabije berbe kestena, jer suša je ucinila svoje, ali je organizator, Turisticka zajednica Oprtlja, ipak ponudio 300 kilograma kvalitetnog kestena.

Jedan dio prodavali su ucenici oprtaljske škole, koji su priredilii program za namjernike i odmah iskoristili priliku i obilježili Dane kruha. Kolace, kruh i druge delicije izložili su na dugackom stolu na središnjem trgu a cin posvete obavio je župnik Antun Tonci Jukopila. U gradskoj lodi otvorena je izložba ucenickih radova, a izloženi su i radovi slikara iz Pule, Poreca i Trsta.

Otvarajuci Kestenijadu nacelnik opcine Aleksander Krt konstatirao je da je urod kestena ove godine slab i nekvalitetan, ali je naglasio da ce bez obzira na to Kestenijada, jedina takva fešta u Istri, ici dalje.

Razlicite kolace od kestena izložila je Nives Ipša iz Livada, kojoj, kako kaže, pravljenje kolaca pricinjava veliko zadovoljstvo.



Dakako i ova fešta nije mogla proci bez autohtonih proizvoda - meda, tjestenine i vina.

Predavanje na temu "Uzgoj i prerada pitomog kestena" održali su dr. sc. Željko Prgomet i dr. sc. Ibrahim Mujic, a u petak navecer o kestenu je u Društvenom domu govorio i Drago Orlic. Organizirano je vec tradicionalno kušanje kestena i mladoga vina, a u zabavnom programu nastupio je Serdo Valic i grupa Magnolia. (Vladimir HAMMER)


Podijeli: Facebook Twiter