Ove godine prvi Festival sira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi Festival sira u Istri održat ce se u Svetvincentu od 29. lipnja do 1. srpnja. Idejni zacetnik i organizator manifestacije je zadruga Dva roga, uz suorganizaciju i potporu Turisticke zajednice Svetvincenat i Opcine Svetvincenat.

Cilj Festivala je ujedinjavanje stocara i sirara iz Hrvatske i šire te podizanje kulture uživanja mlijeka i mlijecnih proizvoda, isticu organizatori.

U svetvincentskom Kaštelu održat ce se izložba sireva i srodnih proizvoda na kojoj ce se predstaviti oko 25 proizvodaca sireva iz cijele Hrvatske. Festival ce na jednom mjestu okupiti velika imena iz mljekarske industrije kao i male proizvodace koji ce predstaviti svoje ekološke proizvode. Uz sireve, u Gourmet zoni Kaštela posjetitelji ce moci kušati istarska vina, pršut i maslinova ulja.

Zabavni dio programa u kojem nastupaju Gustafi odvijat ce se na Placi gdje ce posjetitelji moci uživati i u specijalitetima iz kuharske radionice pod nazivom "Domaca kužina" u kojoj ce sir imati glavnu ulogu. Program strucnih predavanja odvijat ce se u Plesnom mediteranskom centru (bivši Društveni dom).

Ove godine ce se u sklopu Festivala sira održati i tradicionalni izbor Naj koze te ce biti postavljen i mini etno zoološki vrt i kutak za najmlade. Na svecanom otvorenju 29. lipnja premijerno ce se održati i najveci istarski balun na svijetu koji ce izvesti oko 70 parova iz istarskih kulturno-umjetnickih i folklornih društava.

Prijave za izlagace su otvorene do kraja svibnja, a svi proizvodaci sira i mlijecnih proizvoda mogu se prijaviti na [email protected] i dobiti više informacija na stranici www.festivalsira.com. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter