Ove godine otvaramo 90 novih radnih mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije nešto više od dvije godine jedna od vodećih svjetskih duhanskih kompanija British American Tobacco kupila je od rovinjske Adris Grupe TDR i ostale tvrtke koje su se nalazile unutar Adrisove duhanske strateške jedinice, odnosno Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu, te udio u Tisku. Preuzimanje je 
dovršeno koncem rujna te 2015. godine, a BAT je u prethodne nepune dvije godine pokazao da ono nije učinjeno samo s ciljem istiskivanja važnog igrača s tržišta, već s vrlo ozbiljnom namjerom da od tvornice u Kanfanaru naprave još jedan važan kotačić u svom velikom korporativnom stroju. Dokle su stigli na tom putu i koji su daljnji planovi otkriva nam Ivan Leko, član Uprave TDR-a zadužen za operacije, koji nadzire poslovanje u 
Kanfanaru.

Iskorišten potencijal

Prije dvije godine TDR je postao dio vaše multinacionalne kompanije. Kako je protekao ovaj period uklapanja i koja je danas pozicija tvornice u Kanfanaru unutar sustava BAT-a?

- Tvornica u Kanfanaru je vrlo brzo od preuzimanja TDR-a od strane BAT-a pokazala da se može nositi s najvišim zahtjevima koje u proizvodnji postavlja jedna od vodećih globalnih kompanija poput BAT-a. Ono što je BAT-ov sustav donio tvornici u Kanfanaru je mogućnost ostvarivanja svog pravog potencijala koji je kapacitetima i tehnologijom mnogo veći od roizvodnje za hrvatsko, ali i za regionalno tržište. I ta mogućnost je, zahvaljujući odličnom timu u Kanfanaru, odlično iskorištena. U 2017. godini ukupna proizvodnja će dosegnuti 10,2 milijarde cigareta, što je za čitave dvije milijarde cigareta više nego kad je BAT preuzeo tvornicu. Velike promjene su se dogodile i u strukturi 
proizvodnje, pa tako danas proizvodnja za hrvatsko tržište više ne čini ukupno najveći dio proizvodnje u Kanfanaru, s obzirom da je proizvodnja za, primjerice, njemačko tržište nadmašila količine za Hrvatsku. A tvornica nastavlja graditi sve bolju poziciju u BAT-ovom globalnom sustavu zahvaljujući čemu se u Kanfanar kontinuirano investira, povećava se proizvodnja i izvoz. Iz Kanfanara se danas izvozi u čak 22 europske zemlje.

Jeste li, koliko i s kojim ciljem od preuzimanja do danas investirali u tvornicu u Kanfanaru? Jesu li u planu nove investicije?

- Investirali smo mnogo i nastavljamo s investicijama. Od preuzimanja smo investirali 25 
milijuna eura, što je omogućilo ugradnju pet novih proizvodnih linija, modernizaciju ostalih dijelova pogona te uvođenje novih sustava osiguranja kvalitete te sljedivosti proizvoda. Nastavljamo s investiranjem, pa će već sljedeće godine ukupna visina investicija dostići 40 milijuna eura, što će u konačnici rezultirati povećanjem naših izvoznih volumena.

Povećanje 50 posto

Kako se to odrazilo, odnosno kako će se odraziti na proizvodnju?

- ahvaljujući investicijama i otvaranju novih izvoznih poslova, proizvodnja kontinuirano raste. Od ulaska BAT-a proizvodnja je povećana za gotovo četvrtinu, no planovi su mnogo ambiciozniji. I sljedeće godine planiramo rast proizvodnje te bi godišnja proizvodnja trebala dosegnuti 12,5 milijardi cigareta ili 630 milijuna paklica, što predstavlja 50 posto povećanja u odnosu na volumene prije preuzimanja. Uz cigarete, raste i proizvodnja 
poluproizvoda, rezanog duhana i obrađenog burley duhana, kojih će se iz tvornice u Kanfanaru godišnje izvoziti u količini od čak 8.000 tona u druge BAT-ove zapadno-europske tvornice.

TDR je oduvijek bio jedan od najvećih hrvatskih izvoznika. Jesu li ti trendovi nastavljeni i pod kapom BAT-a i koja su najvažnija tržišta na koja se plasiraju proizvodi iz Kanfanara?

- Kao što sam rekao ranije, iz Kanfanara se danas izvozi u 22 europske zemlje, 
među kojima su najveća izvozna tržišta Njemačka i Italija. U idućih šest mjeseci očekuje se širenje na još pet novih tržišta, Belgiju, Cipar, Dansku, Irsku i Latviju.

Nedavno ste pokrenuli novi ciklus zapošljavanja. Koju strukturu radnika tražite i planirate li u budućnosti daljnje širenje broja radnih mjesta?

- Rast obujma proizvodnje otvara nova radna mjesta i na to smo iznimno ponosni. Trenutno u operacijama imamo gotovo 350 zaposlenih, a planiramo i nova zapošljavanja. Upravo sad na jesen krećemo s novim krugom zapošljavanja putem javnih natječaja i nadamo se da ćemo ponovno imati velik broj prijava kvalitetnih kandidata. Otvaramo novih 50-ak radnih mjesta, čime ćemo brojku novih zapošljavanja samo u ovoj godini povećati na ukupno 90. (Razgovarao Milan PAVLOVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter