Ove godine očekuje se 9,5 milijuna kuna prihoda

Općina također nadoknađuje trošak prijevoza za djecu (Arhiva)
Općina također nadoknađuje trošak prijevoza za djecu (Arhiva)

Vijećnici Općine Barban na ovotjednoj su sjednici usvojili proračun za 2016. godinu u kojem se planiraju ukupni prihodi od 9,46 milijuna kuna, 7,9 milijuna kuna rashoda te višak od 1,6 milijuna kuna. No, tim će se viškom pokriti dug iz prethodnih godina od milijun i pol kuna. Od poslovanja se očekuje 8,69 milijuna kuna, veli pročelnica općinske uprave Danijela Kontošić. Najviše se prihoda očekuje od poreza, 5,4 milijun, od administrativnih se pristojbi kani namaknuti 2,12 milijuna, planirani prihod od imovine iznosi 696,2 tisuće, pomoć iz inozemstva 409,7 tisuća kuna, dok se od donacija očekuje 17 tisuća. Prodajom nefinancijske imovine , odnosno zemljišta, očekuje se 780 tisuća.

Za predškolski odgoj 1,5 milijuna kuna

Rashodi poslovanja iznose 6,87 milijuna, a rashodi za nabavu nefinancijske imovine 975 tisuća. Među razvojnim programima za 2016. je izgradnja komunalne infrastrukture teška 850 tisuća kuna, dok će održavanje komunalne infrastrukture stajati 1,2 milijuna kuna. Prostorno-planska dokumentacija za poduzetničku zonu Barban stajat će 220 tisuća kuna. U javne potrebe u predškolskom odjelu usmjerava se 1,49 milijuna kuna, u kulturu 356 tisuća, u školstvo 20 tisuća, a u socijalnu skrb 212 tisuća kuna. Javne potrebe u sportu stajat će 422 tisuće, protupožarna zaštita 505 tisuća, a zaštita okoliša 170 tisuća kuna. Donacije udrugama iznose 73 tisuće kuna. Redovna djelatnost Jedinstvenog upravnog odjela teška je milijun i pol, dok na tzv. redovitu djelatnost vlastitog pogona otpada 539,6 tisuća kuna. Općina se dogodine ne namjerava kreditno zadužiti.

I Općina je Barban, zajedno s Vodnjanom, Rovinjom te još sedam općina, pristupila Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu (LAGUR). Ova se udruga osniva radi povećanja zaposlenosti i teritorijalne kohezije putem promicanja gospodarskog rasta, društvene uključenosti, stvaranja radnih mjesta i pružanja podrške pri zapošljavanju u obalnim i kontinentalnim zajednicama koje ovise o ribolovu i akvakulturi, uključujući diversifikaciju aktivnosti u ribarstvu te ostalim sektorima pomorskog gospodarstva. LAGUR predstavlja ribarstveno i akvakulturno područje koje je funkcionalno koherentno u zemljopisnom, gospodarskom i društvenom smislu. Općina ima pravo birati i biti birana u sva tijela LAGUR-a, sudjelovati u utvrđivanju zajedničke politike i programa, odlučivati o sredstvima i imovini LAGUR-a, te sudjelovati u aktivnostima od zajedničkog interesa u skladu s općim aktima ove udruge.

Naknada za prvorođeno dijete 1.500 kuna

Usvojena je odluka o socijalnoj skrbi, prema kojoj se financijska sredstva za provedbu prava i oblika pomoći propisanih tom odlukom osiguravaju u općinskom proračunu u okviru programa javnih potreba u socijalnoj skrbi. Prava i oblici pomoći mogu biti ograničeni ovisno o stanju sredstava u općinskom proračunu, osim u slučaju ostvarivanja prava iz socijalne skrbi na koje je Općina zakonom obvezna. Pravo se ostvaruje na temelju visine primanja, socijalnih i posebnih uvjeta, pa se tako može ostvariti pravo na naknadu troškova stanovanja, ogrjeva, boravka djece u vrtiću, prehrane djeteta u osnovnoj školi. Općina također nadoknađuje trošak prijevoza za djecu s poteškoćama u razvoju i invalida. Naknada za prvorođeno dijete iznosi 1.500 kuna, za drugorođeno 2.000, a za treće i svako sljedeće dijete 2.500 kuna.

Po ljeti nema radova

U razdoblju od 1. srpnja do 15. rujna zabranjuje se izvođenje svih građevinskih radova koji proizvode veću buku u naseljima u kojima postoje registrirani turistički objekti. Osnovan je registar kupoprodajnih cijena i drugih podataka vezan uz raspolaganje nekretninama na području općine, te odluka o uključivanju Općine u sustav urbanog područja Pula. (Mirjana VERMEZOVIĆ-IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter