Ove godine ništa od realizacije urbanog područja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pad Vlade Republike Hrvatske, i raspuštanje Sabora RH, odnosno trenutna vlast "tehničke" Vlade, pod znak pitanja doveli su realizaciju mnogih projekata koji se financiraju putem ministarstava, ili su ta ministarstva samo posrednici financijskih sredstava iz fondova EU-a. Jednako vrijedi i za pulske projekte koji su kandidirani, ili to uskoro namjeravaju biti, kroz ITU mehanizam, odnosno za urbano područje Pule, za koje je ukupno predviđeno 30,6 milijuna eura.

Ograničenje odlučivanja usporava sustav

Samo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, koje je i namijenilo sredstva iz fondova EU-a za urbana područja, očekuje financijske gubitke zbog pada Vlade i političke krize, potvrdivši da očekuju usporavanje rada cijelog sustava upravljanja i kontrole fondova EU-a, pa tako i provedbe natječaja i povlačenja sredstava.

"Tehnička vlada doduše može raspisivati natječaje, ali cijeli sustav se usporava jer su mogućnosti donošenja odluka s financijskim posljedicama, kao i odluka vezanih za osiguravanje resursa potrebnih za rad sustava u uvjetima znatno povećanog opsega posla, ograničene.", pojasnili su iz ministarstva, smatrajući da će Hrvatska vjerojatno izgubiti dio sredstava iz fondova EU-a jer projekti neće biti pripremljeni, ugovoreni i provedeni na vrijeme, odnosno ta se sredstva u određenom broju projekata neće trošiti predviđenim tempom. Kod programa iz razdoblja 2014.-2020. u koji spada i sedam hrvatskih urbanih područja, vrlo vjerojatno će Hrvatska bez tih sredstava ostati u narednim godinama provedbe programa, poručili su otvoreno iz ministarstva.

Međutim, Grad Pula i partneri, za sada ne shvaćaju da ove godine neće krenuti realizacija projekata koji su se namjeravali realizirati sredstvima namijenjenim urbanom području. Prije svega nabavka novih 20-ak autobusa na prirodni plin, što nam je najavljeno iz Grada Pule, ali i stavljanja pojedinih bivših vojnih područja u funkciju razvoja grada, te ostalih projekata koji su se užurbano spremali. Upitani što znači pad Vlade RH, odnosno trenutna "tehnička Vlada", te planirani rujanski parlamentarni zbori i vrijeme potrebno za sastavljanje nove Vlade, iz Grada Pule odgovaraju da ITU mehanizam točno određenu dinamiku i terminski plan aktivnosti koje se i dalje provode neovisno o političkoj situaciji.

Razvoj unutar sedam godina

- Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije od samog je početka provođenja ITU mehanizma propisalo koje su to mjere, aktivnosti i rokovi koje potencijalni kandidati moraju ispuniti s ciljem razvoja urbanog područja i privlačenja bespovratnih novčanih sredstava. Grad Pula kao nositelj dosad je u kratkom vremenu učinio ogroman posao, a tijekom svibnja i lipnja održana su dva kruga sektorskih dijaloga na kojima su u Zagrebu predstavnicima svih ministarstava RH predstavljene sve dosadašnje aktivnosti. Trenutno je u završnoj fazi izrada Strategije razvoja urbanog područja kao temeljnog strateškog dokumenta kojim se planira razvoj urbanog područja kao cjeline unutar sedmogodišnjeg razdoblja. O Strategiji će odlučivati Gradsko vijeće Grada Pule na sjednici u srpnju ove godine, najavljuju iz gradske uprave, zaključujući da je iz svega navedenog vidljivo da se neovisno o političkoj situaciji posao i dalje nastavlja.

No, nije "problem" što se posao nastavlja jer projekti koji je financiranje putem fondova EU-a za urbana područja ionako predviđeno do 2020. godine, već što se određeni projekti neće ostvariti već ove godine, odnosno teško da će uopće biti pokrenuti. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter