Ove godine nema lošeg ulja, a unatoč zalihama od lani cijena se neće mijenjati

S prošlogodišnjeg Oleuma Olivaruma (M. MIJOŠEK)
S prošlogodišnjeg Oleuma Olivaruma (M. MIJOŠEK)

- Ove godine nema lošeg ulja jer su plodovi zdravi. Ipak nam je velika toplina ljeti išla u korist, svrdlaša i muhe bilo je, ali su bili sterilni, nije se razvio crv. I ploda smo mislili da će biti puno manje nego lani, ali moram reći da smo u uljari preradili 50-ak tona više ulika nego lani na isti dan. Možda će kraće trajati berba, ali ploda ima dosta, rekao nam je Davor Zanini, vlasnik uljare Nonno Bruno iz Banjola uoči udarnog maslinarskog vikenda.

U njegovoj se uljari randmani kreću od 10 do čak 18 posto. Pogon radi punom parom, stiže se preraditi sve unutar 24 sata, a s pravom će se gužvom tek susresti.

O kvaliteti ovogodišnjih ulja razgovarali smo s uljarima južne Istre čiji proizvodi osvajaju inozemna tržišta i priznanja. Takvo je i ulje Nonno Bruno koje se našlo u probranom društvu i na svjetskoj smotri u New Yorku.

- Ovo će biti godina jačih ulja. Ima smotri gdje više vole blaža ulja pa sam pripremio jednu mješavinu blažih, ali s dosta problema. Ulje će biti odlično, ali to znači i da će konkurencija imati dobra ulja ove godine, zaključuje Zanini. 

Razvoj ulja i okusa

Ljetna žega i suša omogućila je zdrav razvoj ploda bez štetnika, a kiše pred berbu priuštile su ulikama razvoj ulja i okusa. Tako je bilo i na Vodnjanštini.

- Mislim da će kod ovogodišnjih ulja biti umjerena pikantnost i gorčina, karakteristična za Istru. Jer, za razliku od lani kiša je u rujnu omogućila razvoj aroma, tako da su po okusu i bolja nego lanjska. Plodovi su zdravi, ulje je izvrsne kvalitete, rekao nam je višestruko nagrađivani vodnjanski proizvođač Sandi Chiavalon.

Berba maslina je u punom tijeku i na području sjeverozapadne Istre. Neki maslinari krenuli su ranije pa su već ubrali više od polovice maslina, dio njih krenuo je u berbu u drugoj polovici listopada, pa posla ima još dosta. U uljarama nije gužva kao prošle godine, jer su masline zdrave i ne bere se što brže kao lani kad se urod morao spašavati od propadanja.

Na području Buja berba uvelike traje, a maslinari su zadovoljni dosadašnjim rezultatima. U nekim maslinicima količine maslina su manje, negdje su prinosi kao i lani. Mnogi kažu da ta razlika ovisi i o lanjskim prinosima. Ove godine su bolje rodile one masline koje su lani bile manje izdašne. Tako je i na području Krasice, poznatog maslinarskog kraja u tom dijelu Istre. Česti dobitnik priznanja za kvalitetno ulje Nino Činić iz Krasice je vrlo zadovoljan kvalitetom ulja.

- Kvaliteta maslina je odlična, nakon svega što smo prošli, moramo biti zadovoljni. Količine su uglavnom manje nego lani, ali opet sve ovisi o području, o položaju maslinika. Kod mene je prinos manji i za 25 posto, ali ulje je izvrsno i to kod svih sorata koje sam brao. Dobro je što ove godine ne moramo previše žuriti, beremo umjereno, a tu u krugu od pet-šest kilometara imamo tri uljare tako da odmah sve prerađujemo. Randmani su manji nego lani, kod mene je bilo od 10 do 12 litara ulja od 100 kilograma maslina. Ipak, očekujem oko tisuću litara ulja. Posljednji listopadski vikend je udarni i uskoro berba ulazi u završnu fazu, kaže Nino Činić.

U Krasici kažu da će cijena sigurno biti nešto veća, očekuju za dvadesetak posto, što bi značilo da će ulje u tom području u rinfuzi biti oko 120 kuna za litru. 

Strojno branje

Na području oko Novigrada i Umaga maslinici su ovih dana puni, najviše se bere strojevima. Radnika je malo, teško ih je naći, tvrde svi. Potvrđuje to i vlasnik šampionskog monosortnog maslinovog ulja srednje voćnosti u izdanju Flos Olei za 2018. godinu Enio Zubin iz Buščine kod Umaga.

- Moramo se snalaziti, upravo smo bili na prezentaciji nekih novih strojeva. Inače, završio sam berbu na dvije trećine maslinika, još možda sedam dana i mislim da će biti sve završeno. Količine maslina su, kako smo i predviđali, do 40 posto manje. No, ulje je odlično. Maslinova muha nas je obišla, ona će tek sada krenuti, ali nam neće uspjeti naškoditi, najveći dio ulja će za nekoliko dana biti u bačvama. Inače, ova će godina biti jedna koju ćemo dugo pamtiti po kvaliteti ulja, ne vjerujem da će se brzo ponoviti brzo. Inače, randmani su različiti, od devet do 15 posto. Razlika je čak i između parcela koje su u blizini, nema pravila. Čak su negdje više davale one masline koje su zapuštene, ali ulje je odlično. U cjelini je sve super, opet ćemo svi u Istri biti jako dobri, dodaje Enio Zubin koji ne očekuje da će se cijena ulja mijenjati. On ne misli povećavati, a ni drugi maslinari na tom području za sada podizanje cijena ne spominju. (Zvjezdan STRAHINJA i Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter