Ove godine moguće konkurirati na 30-ak natječaja

Dvorana fakulteta na Info danu bila je popunjena do zadnjeg mjesta (D. ŠTIFANIĆ)
Dvorana fakulteta na Info danu bila je popunjena do zadnjeg mjesta (D. ŠTIFANIĆ)

U organizaciji županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u ponedjeljak je održan Info dan o mogućnostima koje se Hrvatskoj pružaju putem natječaja iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Dvorana fakulteta bila je dupkom puna što dodatno svjedoči o velikom interesu brojnih zainteresiranih strana koje upravo u ovom fondu Europske unije vide značajan izvor financiranja za realizaciju brojnih aktivnosti i projekata.

Naime, mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda su brojne, a tiču se ponajprije promicanja zapošljavanja i podrške mobilnosti radne snage, ulaganja u obrazovanje, vještina i cjeloživotno učenje, ali i promicanje socijalne uključenosti i borbe protiv siromaštva, jačanja institucionalnih kapaciteta i učinkovitost javne uprave.

Županijska pročelnica za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich izrazila je zadovoljstvo zbog velikog interesa, kako civilnog tako i javnog i privatnog sektora, rekavši kako je jedino zajedničkim naporima i radom moguće postići učinkovitije informiranje svih korisnika za korištenje strukturnih fondova, a time i snažnije povlačenje bespovratnih sredstava.

Naglasila je da je cilj kvalitetno pripremiti i educirati sve potencijalne korisnike da se jave i sudjeluju u natječajima za dodjelu europskih sredstava, dodajući da će ove godine zainteresirani moći konkurirati na 30-tak natječaja. Bosich je naglasila da je u predpristupnom razdoblju od 2007. do 2013. za područje ljudskih potencijala u Istri putem raznih projekata bespovratno povučeno 2,5 milijuna eura, dodajući kako očekuje da će u nadolazećem razdoblju ta sredstva biti još i veća.

Upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Helga Može Glavan navela je da ESF dobar izvor dodatnih sredstava izrazivši zadovoljstvo što Istarska županija kao osnivač Zaklade, kontinuirano potiče i promiče razvoj civilnog društva te je svjesna da upravo civilni sektor, može mnogo toga napraviti.

Prisutnima s obratio i istarski župan Valter Flego rekavši da Europski socijalni fond velika šansa, kako za Hrvatsku tako i za Istru, jer ulaže značajna sredstva direktno u ljude i razvoj ljudskih potencijala a sve s ciljem pada nezaposlenosti i manjeg broja nezaposlenih na Zavodima za zapošljavanje.

-Važno je dobro se pripremiti, informirati, imati jasne projekte, dobiti partnere i aplicirati i uvjeren sam će Hrvatska biti spremna za korištenje sredstva koja će joj biti na raspolaganju, kazao je Flego, dodajući da je nužno iskoristiti 30-tak natječaja do kraja ove godine. Naglasio je da će Istarska županija i ubuduće biti odgovoran partner civilnom, javnom i privatnom sektoru u umrežavanju te pripremi projekata.

O operativnom programu Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2015. govorio je voditelj službe za koordinaciju i programiranje pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Luka Rajčić. Naglasio je da je za cijelo razdoblje od 2014. do 2020. godine na raspolaganju 1, 8 milijardi eura. "Europski socijalni fond pruža snažnu potporu reformskim procesima u obrazovanju od predškolskog do tercijarnog nivoa obrazovanja", kazao je Rajčić, dodajući da je za jačanje civilnog društva predviđeno 80 milijuna eura. Kako se moglo čuti, predviđena sredstva ESF-a za Hrvatsku u razdoblju 2014.-2020. iznose 1,5 milijardi eura. Posebna alokacija Inicijative za zapošljavanje mladih za razdoblje 2014.-2015. godine iznosi 66,1 milijuna eura. Kada se alociranim sredstvima pribroji nacionalno sufinanciranje, ukupna financijska vrijednost Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iznosi oko 1,8 milijardi eura.

Predstavljanje Europskog socijalnog fonda u Istri dio je projekta AdriGov (Adriatic Governance Operational Plan), sufinanciranog iz programa prekogranične suradnje IPA Adriatic, na kojemu kao partner sudjeluje županijski Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter