Ove godine jubilarni, 50. MIK

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarno, 50. izdanje glazbenog festivala Melodije Istre i Kvarnera (MIK) održat će se ove godine od 19. do 27. lipnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci.

U tih devet dana festival će se odvijati u osam gradova - Malom Lošinju, Malinskoj, Puli, Opatiji, Novalji, Umagu, Kastvu i Rijeci. U Rijeci će se održati završna večer festivala, ali i revijalni, retrospektivni koncert na kojem će se izvesti skladbe iz povijesti ovog festivala.

Direktor MIK-a Andrej Baša istaknuo je da je odlučeno da se ove godine završna večer održi u Rijeci, jer je ovaj grad od početka podržavao festival. Završna večer, 27. lipnja, održat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i izravno će je prenositi HRT, najavio je Baša.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da MIK nije samo glazbeni festival, nego da ga treba gledati kao kulturnu baštinu Istre i Kvarnera zbog spoja tradicije ovog kraja.

Ovom prigodom najavljena je izrada monografije MIK-a u elektroničkom obliku. Bit će dostupna na DVD-u te na internetskim stranicama festivala.

Na MIK-u se izvode skladbe koje karakterizira korištenje glazbenih etno elemenata ovog kraja, nekog od idioma čakavskog narječja sjevernog Jadrana ili talijanskog jezika kao jezika autohtone nacionalne manjine tog područja. Festival je specifičan po tome što se svake večeri održava u drugom mjestu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter