Ove godine još niti jedna građevinska e-dozvola

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Od početka ove godine u županijskom Upravnom odjelu za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju može se elektroničkim putem predati zahtjev za izdavanje e-dozvola za gradnju. Međutim, iako se najavljivalo da će to itekako ubrzati čitavu proceduru oko izdavanja dozvola što je investitorima dosad zadavalo glavobolje, zasada u županiji to ne ide tako glatko. To priznaje i sam pročelnik odjela Marin Grgeta.

- Sustav e-dozvole prolazi "dječje bolesti". Slično je bilo i u županijama koje su krenule lani. Trebalo im je po nekoliko mjeseci za tehnička usklađenja i prilagodbe, a još uvijek povremeno nailaze na poteškoće. U siječnju je bila totalna blokada, a ovaj mjesec je krenulo, tako da je dosad izdano dvadesetak akata. Riječ je o neupravnim aktima, ne dozvolama, ali uskoro očekujemo i izdavanje prvih dozvola. Probleme otklanjamo svakodnevno, na "otvorenoj liniji" smo s tehničarima u ministarstvu, kaže nam Grgeta.

Problemi se odnose, tvrdi i na samu aplikaciju, odnosno na određene neusklađenosti između aplikacije i internih informatičkih rješenja u odjelu, a problem je i što su djelatnici prošli tek jednu kratku i općenitu edukaciju za rad u aplikaciji koja je složena i potpuna novost.

- Paralelno s otklanjanjem tehničkih poteškoća, pokušat ćemo s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja dogovoriti i edukacije na licu mjesta i na konkretnim predmetima. Uglavnom, stvari se kreću nabolje, ali sustav još uvijek jako "šteka" i bit će tako još neko vrijeme.

Sreća u nesreći je da imamo toliko starih predmeta, prvenstveno legalizacije, da djelatnici imaju posla i dok e-dozvola ne profunkcionira u potpunosti. Uglavnom, činimo sve što je u našoj moći da sustav e-dozvole profunkcionira kako treba, ali ponajviše ovisimo o Ministarstvu. Nemamo razloga ne vjerovati da će stvar profunkcionirati, samo treba imati strpljenja, zaključuje Grgeta. (B. BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter