Ove godine bez sportskog spektakla u Areni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije točno godinu dana započelo je podizanje temperature u Areni, odnosno pripreme za spektakl "Arena Ice Fever", hokejašku groznicu koja je u prvoj polovici rujna prenijela sliku Pule i bila s oduševljenjem prihvaćena u cijelom svijetu. Brojne TV postaje i najveći internetski portali bilježili su događanja u Puli izražavajući se u superlativima ne samo o pulskom amfiteatru, već i gradu, plažama, gastronomskoj ponudi, okolici.

Puljani su, pak, imali priliku uživati u istinskom sportskom showu i ledu u ljetnom periodu na najljepšoj svjetskoj pozornici na otvorenom. Financijski nemjerljiv doživljaj i promocija Pule, ali i Istre i Hrvatske, u organizaciji privatne marketinške tvrtke bio je uistinu neponovljiv.

Grad Pula ne financira takve spektakle, već to čine privatnici, dok Grad daje podršku na način da daje dozvole za korištenje Arene i ne naplaćuje komunalije. No, ovog ljeta od takvog ili sličnog sportskog showa neće biti ništa, iako su unatrag nekoliko mjeseci postojale naznake da bi se nešto slično moglo organizirati i ove godine. Razlog izostanku ovakvih manifestacija je, kako saznajemo, nedostatak zainteresiranog, ozbiljnog organizatora.

Doduše, prije ljetne sezone spominjala se mogućnost da amfiteatar postane poprište još jednog hokejaškog druženja u organizaciji austrijskih promotora, ali prelaskom zagrebačkog "Medveščaka" u KHL ligu pod ruskim partonatom, interes ne bi bio očekivan.

Kuloarske priče ove su godine u Arenu smještale i tenis. Međutim, čini se da je lijepu tenisku priču, koju je tada potaknuo donedavni župan Ivan Jakovčić, Pula propustila kada u amfiteatar nije smješten susret Davis Cupa između Hrvatske i prestižne momčadi SAD-a. Pula je tada nudila uz neponovljivu pozornicu i milijun kuna, ali za "šaku kuna više" teniski savez taj spektakularni meč smjestio je drugdje.

Kao treća mogućnost spominjala se organizacija košarkaškog spektakla. Pula kao grad duge košarkaške tradicije to bi zasigurno jedva dočekala, a ideja je nastala prilikom obilježavanja 80. godišnjice igranja košarke u Puli i potom predstavljanja monografije. Međutim, za spektakl je potrebna reprezentacija, neki od europskih velikana. Ustvari, bio bi zajamčen dolaskom NBA momčadi, koje promotivno pripreme odrađuju utakmicama u Europi i Aziji, ovisno o sponzorima i platežnim mogućnostima organizatora.

Sasvim sigurno da bi i plivačko-vaterpolska događanja (u manjem bazenu) bila zanimljiva u Areni, kao što su to bila na bečkom stadionu Prateru.

Mora se, međutim, priznati da vrhunski izgledaju borbe gladijatora "Spectacvla Antiqva". Ideja je puno, no, u vremenima krize organizatora koji će se odlučiti na takav rizik je premalo. Stoga će se ovog ljeta, što je definitivno, u rujnu održati tek otvaranje festivala Dimensions i nešto prije Outlooka. Također, krajem rujna je u Areni svečana beatifikacija svećenika Miroslava Bulešića, pa realno niti nema termina za sportski spektakl. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter