Ove godine bez pomorske veze Pula - Zadar?

Ove godine Puljani neće moći brodom do kvarnerskih otoka i Zadra (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Ove godine Puljani neće moći brodom do kvarnerskih otoka i Zadra (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Crne slutnje o ukidanju brzobrodske linije Pula - Unije - Susak - Mali Lošinj - Zadar, koje su se pojavile još krajem prošle godine, po svemu sudeći će se i obistiniti. Bude li se to doista dogodilo, Istra će ovu turističku sezonu dočekati pomorski potpuno izolirana od ostatka Jadrana.

Ukida se, naime, jedina pomorska linija koja je Istru povezivala s kvarnerskim otocima i Dalmacijom, koju je prošle godine održavala riječka Jadrolinija, a godinama unatrag Linijska nacionalna plovidba iz Splita katamaranom "Bišovo".

Riječ je o neslužbenim, ali vrlo pouzdanim informacijama. Prvi odgovor iz Jadrolinije bio je da ne mogu ni potvrditi ni zanijekati ukidanje linije Pula - Zadar te da će se o toj problematici očitovati idućih dana. Neslužbeno međutim saznajemo da se o ukidanju te linije govori već mjesecima te da je pitanje dana kada će se to službeno obznaniti.

Tome u prilog ide činjenica da natječaj za koncesiju te brzobrodske linije još nije objavljen, a nema je ni u plovidbenom redu koji stupa na snagu od 1. lipnja. Najbliže odredište iz kojeg se iz Istre brodom može uputiti prema Dalmaciji ili otocima je Mali Lošinj.

Koliko će Pula, Istra, ali i kvarnerski otoci zajedno sa Zadrom izgubiti turista te koliko će prouzročiti nezadovoljstva kako domaćih, tako i stranih gostiju, pokazat će vrijeme, no sigurno je da će iz Pule prema Kvarneru i Zadru ove turističke sezone manjkati barem nekoliko desetaka tisuća turista koliko je Jadrolinijinim katamaranom "Novalja" ukrcano putnika tijekom prošlogodišnja tri ljetna mjeseca. (N. SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter