Ove godine 1,2 mil. kn za Istarske željeznice

(G. Č. Š.)
(G. Č. Š.)

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u željezničku infrastrukturu na području Istarske županije ove će godine investirati 1,2 milijuna kuna.

Odgovarajući na zastupničko pitanje saborskog zastupnika Damira Kajina o tome koliko će Ministarstvo izdvojiti za sanaciju dijelova pruga u Istri, ministar Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da se u ovogodišnjem planu investicija za sanaciju pruga, kojeg je odobrila Skupština HŽ-a i za što su osigurana sredstva u državnom proračunu, na istarskom području planiraju dvije investicije.

Za sanaciju zračnih telekomunikacijskih linija na dionici Pula - Kanfanar - Buzet osigurano je milijun kuna, a za projekt dojave odrona "Raspadalica" nedaleko od Željezničke stanice Buzet i državne granice, osigurano je 200.000 kuna. U odgovoru nije pojašnjeno radi li se o izmjeni i dopuni postojećeg ili o izradi novog projekta, zbog promijenjenih okolnosti, izmjene uvjeta i propisa ili stanja na terenu.

Ministar Hajdaš Dončić naveo je da će nakon završetka noveliranja izgradnje dojavnog sustava za otkrivanje i javljanje odrona na pruzi državna granica - Buzet - Pula i taj sustav biti uvršten u plan investicija no nije precizirao u kojem vremenskom razdoblju. Vrijednost izgradnje dojavnog sustava, prema projektantskoj procjeni iznosi 17,7 milijuna kuna.

- To je malo, no do sada nije bilo ni toliko pa je bolje nego ništa. Stvar je u tome da će Istra bez pruge kojom će vlakovi moći prometovati nakon ulaska u EU, na način na koji se to čini i drugdje u Europi, i dalje biti prometno izolirana. Naš san, ali ne samo san nego i realnost mora biti povezivanje istarskih željeznica s Rijekom, ali kako stvari stoje taj san će ostvariti neke buduće generacije, prokomentirao je Kajin. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter