Ovcu za kažun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva dvodnevna radionica u sklopu projekta Revitas zapocela je jutros nedaleko od Sv. Foške-Batvaci, na lokaciji zvanoj "dva kažuna". Radionici s temom ocuvanja originalne suhozidne gradnje u teoriji i praksi prisustvovalo je petnaestak sudionika, strucnjaka i laika iz Hrvatske i Slovenije.

Kako je rekao jedan od koordinatora radionice, Branko Orbanic iz žminjske tvrtke Kapitel, cilj je osposobljavanje kadra kako bi se suhozidna gradnja zaštitila i znanje o njoj prenosilo na buduce generacije. Na predavanju se moglo saznati da kažun stoji zbog nacina gradnje i težine koja po kubnom metru iznosi oko 2,5 tona, pa se stvara trenje izmedu kamenja.

Kažuni su se najviše gradili u 18. i 19. stoljecu, a najcešci, prepoznatljiv oblik te gradevine je kružni tlocrt sa stožastim kamenim krovom ili "lažnom" kupolom prekrivenom kamenim škriljem.

- Kažuni su bili zaklon od loših vremenskih uvjeta i gospodarski objekti. Neki su ih više koristili kao zaklon, a neki za stoku pa su se oko njih gradili torovi. U kažun su sakrivali i mladu janjad da je netko ne ukrade ili da je zaštite od zime. Ovca je bila dragocjena životinja pa se nekad manji kažun placao ovcom koja je bila univerzalni izvor hrane, neke su od zanimljivosti koje je ispricao Orbanic.

Prvi ciklus radionica završava sutra, a drugi dio slijedi u petak i subotu, 27. i 28. svibnja, na lokaciji "Tri kažuna".

Prekogranicni projekt Revitas - Revitalizacija istarskog zaleda i turizma u istarskom zaledu, nastao je temeljem Operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007.-2013. koji sufinancira Europska unija. Projekt provodi slovenska opcina Koper u partnerstvu s Istarskom županijom, opcinama Izola i Piran, Zavodom za zaštitu kulturne baštine Slovenije, Opcinom Svetvincenat, gradovima Vodnjanom, Porecom, Buzetom te županijskom Turistickom zajednicom.


Podijeli: Facebook Twiter