Ovčji sir u teranu iz Gurana hrvatski je šampion

Stana i Franko Cetina s novim priznanjima iz Varaždina (Z. STRAHINJA)
Stana i Franko Cetina s novim priznanjima iz Varaždina (Z. STRAHINJA)

Franko Cetina, vlasnik agroturizma Sia na stanciji Guran kod Vodnjana, dobitnik je titule šampiona kvalitete na 16. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva što je 15. listopada održana u Varaždinu. Cetina je šampionat u kategoriji ovčjih sireva osvojio tvrdim sirom u teranu s klinčićima, a uz to su mu još pripale i zlatne plakete za sir u maslinovom ulju s paprom i za tvrdi ovčji sir. Titula mu je za sir pod nazivom Guran dodijeljena i u sklopu 1. festivala tradicijskih sireva, a inauguracija šampionata bit će priređena na Markovom trgu u Zagrebu, 7. studenog, gdje će sudionici imati prilike izložiti svoje sireve.

Organizatori izložbe, ali i savjetovanja koje redovno prati tu manifestaciju, su Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza.

S Frankom i suprugom mu Stanom razgovarali smo u konobi agroturizma, uz zid koji krase brojne diplome i priznanja za osvojene nagrade. Podsjetimo, samo je lani s 15. državne izložbe održane u Poreču obitelj Cetina ponijela četiri zlatne medalje za kolekciju ovčjih sireva, tvrdi sir, sir u maslinovom ulju, s teranom…

- Ova mi je titula šampiona kvalitete još i draža jer je nakon selekcije konkurencija bila jaka, a kriteriji prilikom ocjenjivanja strašno rigorozni. No, iz povjerenstva za ocjenu sireva poručili su mi da tako nešto, kao što je moj sir, u životu nisu imali u ustima, priča Cetina. Povjerenstvom je predsjedavala prof. dr. sc. Jasmina Havranek, a činili su ga prof. dr. sc. Dubravko Samaržija, prof. dr. sc. Neven Antunac, prof. dr. sc. Bogdan Perko, prof. dr. sc. Samir Kalit i dr. sc. Nataša Mikulec te pridruženi članovi Danijel Mulc i Višnja Krapijan.

Obitelj Cetina, kojoj se odnedavno u aktivnostima u agroturizmu pridružila i kćer Klaudija, se duže od 30 godina bavi proizvodnjom ovčjeg sira. Brojnost njihova stada kreće se između 180 i 200 ovaca, i to ne bilo koje pasmine, već istarske pramenke. To je ujedno i matično stado u sklopu programa revitalizacije uzgoja ove istarske ovce. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter