Ovcji sir iz Gurana osvojio Zadar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proizvodac sireva Franko Cetina iz Gurana na nedavnom je 12. savjetovanju uzgajivaca ovaca i koza te 11. izložbi hrvatskih ovcjih i kozjih sireva u Zadru dobio zlatnu plaketu. Nagraden je njegov polutvrdi ovcji sir, a medu dodijeljenih 39 zlatnih odlicja jedini je dobitnik tog priznanja iz Istre.

Strucna predavanja na savjetovanju u Zadru pratilo je oko 250 okupljenih uzgajivaca ovaca i koza, a na izložbi su sudjelovala 52 proizvodaca s ukupno 148 sireva, dvije sirutke te po jednim kefirom i jogurtom. Dodijeljena su 93 odlicja, a osim zlatnih, sudionici su dobili 38 srebrnih i 16 broncanih plaketa.

Nagradena su ukupno 24 ovcja i 69 kozjih sireva, najbolji su bili paški sir proizvodaca Emila Oštarica iz Kolana, a šampion palete proizvoda je OPG Žampera iz Žmana. Za kozje sireve iz Istre srebrnom su plaketom nagradeni Mladenka i Robert Fabris iz Tinjana.

- Smotru je organizirala Hrvatska poljoprivredna agencija i dosad sam cetiri do pet puta sudjelovao na njihovim manifestacijama, a rijetko sam dobio nešto manje od srebra, kaže Cetina, ciji su sirevi iz obiteljske sirane poznati po brojnim priznanjima u Istri i šire.

Obitelj Cetina bavi se proizvodnjom sireva tridesetak godina, a godišnje proizvedu izmedu 800 i 1.200 kilograma sira.- Idemo na smotre gdje nas pozovu i gdje stignemo.

Sirevi se dobro prodaju iako je kriza, a doskocili su joj time što prodaju kolutove sira, ali i komade koje vakumiraju, po pola kilograma ili 25 dekagrama. Na svakoj manifestaciji prodaju sve sireve, kaže, a za kupnju su zainteresirani i brojni agroturizmi.


Podijeli: Facebook Twiter