Ovcje lešine ponovo kod Baderne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponovno su se na njivama podno Katuna pojavile strvine i kože ovaca. Imali su pravo mještani koji su rekli da se sa stadom vratio ovcar koji im je i prije tri godine zagorcavao život, "furešt Jože", protiv kojega je podignut niz kaznenih i inspekcijskih prijava zbog zagadivanja okoliša i fizickih prijetnji.

Danas znamo da je "furešt Jože" Josip Turšcak – tako piše na rješenju Opcinskog suda u Porecu kojim je Turšcaku izrecena kazna od tri mjeseca zatvora zbog prijetnje ubojstvom Damiru Belušicu iz Katuna. Kazna mu je izrecena krajem listopada prošle godine, a umjesto zatvora, odredeno mu je 30 dana društveno korisnog rada.

U to je vrijeme, kako saznajemo od Belušica, Turšcak bio u Katunu te napasao i dalje ovce po svom obicaju. Dozvoljavao im je da ruše mede te uništavaju vinograd i maslinik sve do kraja prosinca prošle godine. Za praznike ga nije bilo, ali se u sijecnju vratio s ovcama u Katun.

- Otišao je zajedno sa stadom prije sedam dana i za sobom ponovno ostavio kože i lešine koje su vec nacele životinje. Nevjerojatno je kako se ponaša i to u vrijeme pojave bjesnoce, rekao nam je Belušic.

Protiv ovcara se na Opcinskom sudu u Porecu zbog prijetnje Aleksandru Tidicu vodi još jedan postupak, ali se on, kako saznajemo, ne odaziva na rasprave.

Ovaj put Belušic je uspio na jednoj ovcjoj strvini na zemlji uz oderanu kožu detektirati markice kojima se oznacavaju životinje, kako bi se došlo do vlasnika: jedna markica nosi oznaku 09HR A83429, a druga 03HR A62970. Možda ce ovoga puta imati više srece sa stocarskom inspekcijom, nadaju se u Katunu, a veterinarski higijenicari obecali su doci po strvine, ako vec nije kasno.

Neki vlasnici vinograda i maslinika zvali su policiju koja je uvidajem utvrdila i fotografirala dokaze o ometanju privatnog posjeda – kazna za prvo ometanje je 5.000 kuna po cestici, a za svaki ponovljeni slucaj 8.000 kuna po cestici – krenu li tužbe i rješenja, ovcaru nece biti dosta stado da namiri dugove.


Podijeli: Facebook Twiter