Ovce pobrstile vodnjanske maslinike

Nije prvi put da ovce brste maslinike (Srećko Niketić / CROPIX)
Nije prvi put da ovce brste maslinike (Srećko Niketić / CROPIX)

Ovce u slobodnoj ispaši i opet nanose štetu u maslinicima diljem Vodnjanštine. Na to nas je upozorio nagrađivani maslinar Livio Cossara iz Vodnjana, kome su ovce proteklog tjedna obrstili maslinik na lokalitetu San Piero, sjeverno od Vodnjana prema Cirki.

- Rabjan sam i razočaran. Došao sam pogledati maslinik nakon bure i zateknem sve donje grane na ulikama pojedene. To je drugi put u kratko vrijeme i ne znam kako tome stati na kraj, priča Cossara pokazujući nam nasade s obrštenim granama. Na velikoj se parceli, naime, nalazi više maslinika različitih vlasnika, a zaštitu ulikama nisu pružili ni suhozidi kao ni metalni portun. Naravno, najlošije su prošle mlade ulike, na kojima gotovo da nije ostalo lista.

Ne pomažu žica niti suhozidi

- Susjed je još i postavio žicu na suhozid da spriječi ulazaka ovaca, ali od toga nema pomoći jer im pastir otvori kapiju da uđu unutra. Vidi se čak, uz to što su temeljito obrštene grane do kud ovce stignu, i da je djelom pojedeno lišće na granama do kojih ne bi stigle. Dakle, pastir im povuče granu do njihovih usta, zaključuje Cossara čime upućuje na staru tvrdnju s Vodnjanštine da nisu problem ovce, već oni koji bi ih trebali čuvati.

A da su ovce zaista i krive za ovakve štete, uz to što maslinari navode da ih često zatiču u maslinicima, u prilog govore i otisci papaka pod maslinama i izmet.

Cossara navodi da su on i susjed imali namjeru policiji prijaviti slučaj, ali su odustali čekajući da ih prime. Uostalom, kaže, od toga i nema neke koristi, jer su ranije najčešće dobivali upute policajaca da ovcu, kad je zateknu u masliniku, zadrže ili joj skinu identifikacijsku markicu s uha.

Susret s pastirima na rubu incidenta

- Sada bi trebalo da to sami rješavamo, a ne možemo ni zvati policiju odmah, jer do nekih maslinika i mi teško dolazimo. A kada bih uhvatio pastira ili potjerao ovce kamenjem sa suhozida, mogao bih dobiti prijavu da rušim suhozid, da napadam životinje i da prijetim čovjeku. To nam zaista ne treba, kaže Cossara.

Ne priča bez veze, mogućnosti su mu dobre poznate jer problem divlje ispaše ima dugu povijest na Vodnjanštini. Nerijetko je bilo i susreta s pastirima koji su završavali na rubu incidenta. Mada već neko vrijeme nismo pisali o tome, sugovornik nas upozorava da prijetnja maslinarima od ovaca u nomadskoj ispaši zapravo nikada nije prestala. Češće smo pisali o slučajevima zapadno od Vodnjana, na području Salvele, ali Cossara upozorava da su to bila druga stada i da su nakon objava u novinama i izlazaka inspektora neki tamošnji pastiri počeli čak pokazivati kakvu-takvu volju da svedu štetu svojih stada na minimalnu mjeru. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter