Ovce nevine dok im ne dokažu krivnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani sela Radini kod Brtonigle u više su se navrata požalili opcinskoj upravi zbog šteta koje u njihovim vinogradima i kampanjama uzrokuju ovce njihovog susjeda Antonija Radina. U Opcini su odlucili pomoci u rješavanju tog višegodišnjeg problema, ali dosad nisu imali uspjeha.

- Krajem prošle godine stocarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede prijavili smo nepropisno držanje ovaca, konja i svinja, sve od istog vlasnika, i zatražili da obave nadzor. Životinje, za koje sumnjamo da nisu pravilno oznacene markicama, slobodno se krecu ne samo po poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu privatnika i države, vec i po naselju. Uglavnom se radi o ovcama, koje, uz to što oštecuju urod, po nama, nisu u dobrom zdravstvenom stanju ni dobro uhranjene. Nadzor je obavljen, a inspektor nam je rekao da je sve u redu, no mi se s time ne slažemo, rekla nam je pomocnica procelnika Morena Brecevic. Veli da su nekad ranije nalazili životinjske leševe koje su uklonili veterinari s kojima imaju ugovor o higijenicarskim uslugama.

Opcina se pokušala dogovoriti s vlasnikom životinja koji je rekao da nema dovoljno zemljišta koje bi ogradio za ovce. Slijedom toga državni pašnjaci, od kojih dio vec duže vrijeme koristi, ponudeni su krajem prošle godine na natjecaju za dugogodišnji zakup. On se jedini javio, ali je ponuda bila nepotpuna, pa je Ministarstvo nije prihvatilo.

- Pocetkom ožujka sazvali smo sastanak s oštecenim mještanima, lovocuvarom, višom poljoprivrednom inspektoricom te stocarskim inspektorom na ciji je poziv došao i vlasnik životinja. Mještani su iznijeli što ih muci, vlasnik obecao da ce na ovce bolje paziti i ograditi zemljište, a mi smo ga izvjesili o tome da ce pašnjaci ponovno biti na natjecaju do kraja godine i ponudili mu pomoc prilikom sastavljanja ponude. Cinilo se da su stvorene dobre pretpostavke za rješavanje problema, ali je to, nažalost, kratko trajalo, i sve je krenulo po starome, rekla je Brecevic. Spomenula je i sudsku parnicu koju je protiv njega pokrenuo jedan susjed radi nadoknade štete i na prvom rocištu dobio, ali se vlasnik ovaca žalio, pa se postupak nastavlja.

- Inspekcijskim nadzorom je utvrdeno da se na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu nalazi sedam krava, oko stotinu ovaca, deset prasaca, osam konja (ponija), dva magarca i perad. Sve zatecene životinje bile su uhranjene i u dobroj kondiciji. Krave su zatecene u jednoj štali, konji u drugoj, a ovce i magarci bili su smješteni na tri ogradena pašnjaka, stoji u ocitovanju stocarskog inspektora. Inspektor je u telefonskom razgovoru pomocnici nacelnika rekao da nema osnove za pokretanje prekršajnog postupka bez utvrdivanja vlasnika domace životinje na osnovu njegove izjave ili ocitavanjem životnog broja s ušne markice životinje. Istaknuo je takoder da je upozorio vlasnika da svoje životinje mora držati pod nadzorom te da ju je prethodno osobno informirao o obavezama jedinica lokalne samouprave u takvim slucajevima.

Nakon zajednickog sastanka pocetkom ožujka inspektor je zajedno s vlasnikom ovaca i jednim oštecenim mještaninom obišao njegovu kampanju zasijanu pšenicom. Na bodljikavoj žici su pronašli tragove ovcje vune, ali na parceli tada nije bilo dokaza da su se ovce onuda kretale. Njihov je vlasnik rekao da se to možda ranije dogadalo, no sada ih pazi kad idu u pašu. Mještanin je doznao da bi, ukoliko zatekne životinje na svojoj parceli, trebao uhvatiti ili ocitati broj s ušne markice i prijaviti ga inspekciji koja ce utvrditi vlasnika.

Inspektor je ponovno nakon obilaska gospodarstva konstatirao da nije uocio nepravilnosti niti je dobio tražene dokumente, kao ni sigurne podatke o tome da su navedene domace životinje u vlasništvu spomenute osobe boravile na tudem zemljištu.

Pomocnica nacelnika kaže da nikakva dokumentacija od njih nije tražena, a inspekciji su poslali ono što su imali – fotografije ovaca na tudem zemljištu. «Životinje se u vinogradu ili na kampanji pojave, ucine štetu, pa se vrate kuci. Nemoguce je ocekivati da ce netko 24 sata dnevno dežurati nad njima. Dosad ih nismo uspjeli uhvatiti na licu mjesta niti nam je to istog trenutka prijavljeno», kaže Brecevic.

Kontaktirali smo i vlasnika životinja Antonija Radina koji nam je rekao da na ovu pricu nema komentara.


Podijeli: Facebook Twiter