Ovce hommage Balama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na izlazu iz Bala prema Rovinju tik uz glavnu prometnicu znatiželju i interes vozaca vec neko vrijeme pobuduju tri ovce, zapravo paneli raznih boja u obliku ovaca. Što predstavljaju i zašto se baš tamo nalaze?

- Rijec je o umjetnickoj instalaciji, a ovce su hommage Balama, pitoresknom mjestu koje volim, a koje su nekada bile prijestolnica ovaca, pojašnjava autor, dizajner Željko Buric iz pulskog studija Fabrika.

Na pitanje što predstavljaju brojevi na ovcama i imaju li kakvo znacenje odgovara da su se nekada brojevi 75, 08, 07 nalazili na bolidima argentinskog legendarnog vozaca Juana Manuela Fagija koji je Formulu 1 vozio 50-ih godina proteklog stoljeca. Cilj je Buricu ukupno postaviti još dvadesetak ovaca. Rijec je o pokretnoj instalaciji, pa se "ovce" razmiještaju.

Prvobitna namjera je bila postaviti ih uz Istarski ipsilon, ali upravo zbog svoje posebnosti odvlace pažnju vozaca, pa su zbog sigurnosti u prometu ipak postavljene na manje frekventnom mjestu. Smisao je, pojašnjava Buric, da se negdje nešto vidi, odnosno oplemeni prostor, a otkako su postavljene, izazvale su buru znatiželje i reakcija, što autor smatra pozitivnim.


Podijeli: Facebook Twiter