Ovca u kutiji posjetila galeriju

Irina Kivela, jedina sudionica Festivala slikovnica iz Istre
Irina Kivela, jedina sudionica Festivala slikovnica iz Istre

Osim što su u sklopu Međunarodnog festivala slikovnica "Ovca u kutiji", koji se od utorka do petka održava u Pazinu, u izlozima 14 pazinskih dućana izložene slikovnice autora iz nekoliko zemalja koje se mogu na licu mjesta listati, razgledavati i čitati, u LG Galeriji je preksinoć otvorena izložba ilustracija autora koji sudjeluju u programima Festivala. U skladu s nazivom festivala, izložba je prigodno nazvana "Ovca u galeriji".

Iranska "Crna ribica"

U ime domaćina, autore i goste pozdravila je predsjednica pazinskog Društva likovnih stvaratelja Nada Putinja, a izložbu je otvorila Ana Đokić, predstavivši svakog od nazočnih autora i njegovo djelo. Jedini sudionik Festivala iz Istre je Irina Kivela iz Pazina, kojoj je izložena tabla s ilustracijama za slikovnicu "Blavi val", za koju je tekst napisala Nevenka Erman a slikovnicu je objavio žminjski Dječji vrtić Rapčići. Njoj je to već treći objavljeni ilustratorski rad, a u pripremi je i četvrti.

Među izloženim radovima poseban značaj ima iranska slikovnica "Crna ribica", koja je nedavno objavljena u Hrvatskoj, i koja će u sklopu Festivala biti predstavljena u Poreču i Pazinu. Otvorenju izložbe prisustvovao je prevoditelj ove slikovnice na hrvatski, Ebtehaj Navaey, koji je rekao da su generacije iranske djece, pa i on osobno, odgajane uz ostalo i na toj slikovnici, čiji je autor Farshid Mesghali s promjenom režima u Iranu postao nepoćudan. Pažnju je privukao i rad bosanskohercegovačke ilustratorice Aleksandre Nine Knežević, koja je po narudžbi Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu dizajnirala bojanku s kombiniranim motivima stećaka, ćilima (tepiha) i kukaca, a kako je taj izazovni zadatak prerastao u osebujni likovni projekt, na festivalu u Pazinu ona će voditi i likovnu radionicu o bojankama kako za djecu tako i za odrasle.

Brojni programi

Izložbom su još predstavljeni radovi Ane Petrović, Boba Živkovića i Dušana Pavlića iz Srbije, Kestutisa Kasparavičiusa iz Litve, Vande Čižmek, Irene Zelene, Stanislava Marijanovića, Margarete Peršić, Manuele Vladić Maštruko, Dubravke Kolanović, Pike Vončine i Tomislava Tomića iz Hrvatske, Marine Mikhalskaye iz Rusije, te Mingshenga Pija iz Tajvana. Izložba doista daje reprezentativan presjek kroz trendove visokovrijedne umjetničke ilustracije u dječjim slikovnicama u skoro cijelome svijetu. Svaki je autor predstavljen s po jednom tablom u galerijskom prostoru, a slikovnice su obješene na prozore galerije, tako da im se naslovnice mogu vidjeti izvana, a listati se mogu unutra.

U nastavku Festivala u Pazinu, Poreču i Novigradu sve do petka nižu se prezentacijski, pričaonički i radionički programi i susreti s djecom iz vrtića i škola, a jedan od zanimljivih predstojećih programa bit će okrugli stol nazvan "Pisci i risci" na kome će se govoriti o položaju pisaca, ilustratora i slikovnica, uz sudjelovanje petnaestak pisaca, ilustratora, prevoditelja i knjižničara iz šest zemalja. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter