Ovaj tjedan bio mi je najteži period u dosadašnjoj trenerskoj karijeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas će se, s početkom u 18 sati, na Gradskom stadionu "Aldo Drosina" odigrati susret 16. kola Prve HNL između Istre 1961 i Hajduka. To je jedina točna informacija vezana uz pulskog prvoligaša koju vam u ovom trenutku možemo prenijeti, dok je sve ostalo, od toga da li će "zeleno-žuti" sraz sa splitskim "bilima" dočekati s novim vlasnikom i tko će on biti, da li će se klupski račun odblokirati i igrači napokon dobiti barem dio novca kojeg su zaradili, pa sve do toga tko će danas istrčati na teren, kada će početi igrački egzodus s "Drosine" i hoće li Puljani uopće u sljedećem kolu gostovati u Koprivnici, obavijeno je debelim velom neizvjesnosti.

Situacija je teška, a definitivno je najteže Darko Raiću Sudaru koji se već tjednima nalazi na vjetrometini egzistencijalnih problema te uz posao trenera obavlja još i nekoliko usputnih, od psihologa pa sve do čovjeka koji pokušava pronaći kakav-takav novac da njegovi puleni ne bi praznih džepova bauljali Pulom. Sreća u nesreći je da je Istra 1961 prethodne dvije utakmice, prvenstvo i kup, igrala u "njegovim" Vinkovcima pa je Raić Sudar potegnuo rodbinsko-prijateljske veze i organizirao petodnevni boravak u Slavoniji tijekom kojeg su igrači barem na kratko potisnuli sa strane probleme koji ih muče. No, bilo je to samo kupovanje vremena tijekom kojeg se cijela ova priča nije pomakla s mrtve točke. "Zeleno-žuti" su se nakon tri slobodna dana opet okupili na "Drosini" i tamo ih je dočekala ista slika kao i pred odlazak za Vinkovce, prazna obećanja da će se već sutra nešto riješiti, a trebalo se okrenuti ogledu s Hajdukom.

Iščekivanje

- Ovaj tjedan bio mi je najteži period u dosadašnjoj trenerskoj karijeri – nije dvojio Darko Raić Sudar, trener Istre 1961. - Cijela ova situacija se već previše odužila, puno se priča o njoj i ljudi su koncentrirani na rješenje problema jer je to u ovom trenutku najbitnije, bez obzira igramo li mi ili ne i koliko ćemo još utakmica odraditi. Zadnjih desetak dana previše se priča o svemu drugome, a najmanje o nogometu i igrači su sve više i više okupirani time. Neki su već zatražili svoja prava koja imaju po ugovoru jer je normalno da žele da se pripreme za ono što će biti sutra te mi je puno njih najavilo kako razmišljaju o odlasku iz kluba nakon utakmice s Hajdukom. Ne mogu reći da su klonuli, ali jednostavno se svi ovi problemi jako slabo rješavaju i to iščekivanje se sve teže podnosi. Ja sam im rekao što mislim o tome i što mi možemo napraviti, jer premda sam svjestan da je u situaciji koja nije baš najidealnija teško razmišljati o nogometu, mi mu se moramo okrenuti. Na ovo van nogometnog svijeta i tako ne možemo utjecati.

Kako u klubu nema čovjeka kojem bi se mogli obratiti, igrači koji su na marginama informacija nemaju kome doći nego treneru, ali on im ne može ništa konkretno reći kad ni on ne zna puno više od njih.

- Slušam priče svaki dan kao i svi ostali i u njima se stalno nešto rješava, ali nikako da se riješi. Iskreno, ne želim o tome niti razmišljati jer ako se i ja okrenem tim problemima, neće biti dobro. Nastojim ostati maksimalno fokusiran na ogled s Hajdukom i razmišljam samo kako da ga što bolje odradimo, a što će biti poslije njega, bit će. Sve te priče već polako gube smisao i mi se moramo vratiti u nogometnu stvarnost, jer ako to ne napravimo, bit će nam jako teško suprotstaviti se Splićanima – istaknuo je Raić Sudar. – Igrači danas moraju biti koncentrirani samo na teren jer igramo protiv momčadi koja razmišlja samo o nogometu i jedino na što će gledati je kako pobijediti protivnika. Kod nas, na žalost, puno je događanja sa strane koji odvraćaju pažnju, ali njih ćemo barem na tih 90 minuta morati potisnuti.

Kontra presinga

I današnji protivnik pulskog prvoligaša muku muči s problemima koji su doveli do toga da je Hajduk u reprezentativnoj stanci promijenio trenera.

- Ja bih volio da nas muče takvi problemi kao Hajduk – sa smiješkom je konstatirao trener istre 1961. - To su nogometni problemi vezani uz rezultat i ambicije kluba s obzirom na to koliko oni ulažu i tko je Hajduk. Kako rezultati nisu bili dobri, došlo je do smjene na klupi za koju bih ja osobno volio da se nije dogodila pred našu utakmicu. Znali smo već kako Hajduk igra, kakve Carrillo ima ideje i kako mu se treba suprotstaviti, dok će dolaskom Kopića na trenersku poziciju to biti nešto sasvim drugo. Pitanje je koliko će on u ovaj tjedan dana moći nešto promijeniti, a usto mi je i poznat njegov način rada, no bez obzira na to bilo mi se jako teško pripremiti za ovu utakmicu jer sam svjestan da će Kopić uvesti nešto novo. Hajduk ima kvalitetu bez obzira na probleme koji su ga mučili u zadnje vrijeme i Splićani će sigurno željeti u Puli nešto napraviti, ali s druge strane, smatram da smo u zadnje vrijeme odigrali dosta dobrih utakmica te da se i mi imamo čemu nadati.

Raić Sudar nema problema s kartoniranim igračima, zdravstveni bilten iz kadra je izostavio jedino Renata Gojkovića i za očekivati je da momčad koja je s 4:1 u prošlom kolu svladala Cibaliju neće doživjeti previše promjena, dok bi s taktičke strane igra trebala naličiti onoj kojom se Istra 1961 na "Drosini" suprotstavila Dinamu i Rijeci.

- Još uvijek dvojim hoćemo li igrati s trojicom ili četvoricom iza, no momčad koja je istrčala u Vinkovcima ne bi se trebala previše mijenjati jer su svi od reda odigrali jako dobro. Što se tiče taktičke postavke, smatram da Hajduk u ovom trenutku nije na nivou Dinama i Rijeke te da će danas puno toga ovisiti i o nama. Sigurno nećemo kao na te dvije utakmice biti orijentirani samo na obranu – naglasio je Raić Sudar, osvrnuvši se i na očekivanu taktičku postavku gostiju. – Kopić je u Slavenu igrao najčešće u formaciji 3-4-3, no sada je za očekivati da će, barem ove prve utakmice, u Hajduku igrati s četvoricom u zadnjoj liniji. Svaki trener ima svoje ideje, ali treba i vremena da se one prenesu igračima, no ono što je sigurno to je da će Hajduk danas igrati visoki presing. Gdje god je bio trener Kopić od toga nije odstupao, to je njegova nogometna filozofija i na to ćemo se trebati pripremiti jer i po nekim informacijama koje imam, upravo su taj presing najviše uvježbavali posljednjih dana. (Ivica CEROVAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter