Ovaj tjedan anonimno testiranje na HIV

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakog dana do kraja ovog tjedna u Savjetovalištu za HIV Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli svi zainteresirani mogu se testirati na HIV besplatno i anonimno. Ovotjedna akcija dio je globalne kampanje obilježavanja prvog Europskog tjedna testiranja na HIV kojem se pridružila i Hrvatska. U nedjelju 1. prosinca, na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, djelatnice Zavoda će održati prigodno predavanje pulskim studentima.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine u Savjetovalištu za HIV Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije testiralo se 88 osoba, što je dosad najviša brojka. Otkad je Savjetovalište otvoreno u ožujku 2006. godine do danas ukupno je testirano 590 osoba, među kojima je kod četiri pronađena zaraza HIV-om.

Iznoseći podatke za Hrvatsku, voditeljica Službe za epidemiologiju ZZJZ-a dr. Vlasta Skopljak ističe da je tijekom ove godine u Hrvatskoj otkriveno 76 HIV pozitivnih osoba, 18 oboljelih od AIDS-a, dok je u isto vrijeme od AIDS-a umrlo 8 osoba. Od 1986. godine do jučerašnjeg dana, dakle u periodu u kojem se vodi evidencija, ukupno su u Hrvatskoj registrirane 1.102 HIV pozitivne osobe, 420 oboljelih od AIDS-a te 176 umrlih od te bolesti. Među HIV pozitivnima 85,5 posto su muškarci, i to u dobi od 25 do 44 godine. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter