Ovacije za pulsku "Oštaricu Mirandolinu"


Brojna je publika ovacijama ispratila premijeru predstave „Oštarica Mirandolina“, koja je u petak navečer upriličena u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o prilagodbi poznatog Goldonijevog remek-djela „La Locandiera“ na čakavski, a za mjesto radnje je odabrana Pula prije početka Prvog svjetskog rata. Za izvrstan prijevod i adaptaciju zaslužan je novinar, pjesnik i prevoditelj Daniel Načinović, a redatelj je Jasminko Balenović.

Dio pulske povijesti, toponimi vezani za ove krajeve, uzrečice i lokalni kolorit poprimili su jednu posebnu dimenziju utkani u Goldonijevo djelo. Ulogu Mirandoline tumači Lana Gojak, kojoj je ta protagonistkinja dobro sjela i koja je uspjela dočarati i mušice i dvoumljenja najpoznatije krčmarice, a pohvale zaslužuje i muški dio ekipe. Robert Ugrina bio je vrlo uvjerljiv Felix Srećko Kosovits, kapetan fregate i časnik k.u.k. tajne službe, ženomrzac koji će pokleknuti pred neodoljivom Mirandolinom, sugestivan i nadahnut je bio Teo Tiani u ulozi činovnika od Austrijske Ferate Albina Ladrunkovitscha, a izvrstan je bio i Denis Brižić kao čovik od afari Bartul Grof Škampavija. Simpatični glumci iz Teatra Naranča Luka Juričić i Franjo Tončinić pokazali su da imaju glumačku širinu. Tončinić je bio simpatičan pisar Keko, a Juričić štosni kamarijer Mikula, koji će osvojiti Mirandolinino srce. Simpatičnu su ulogu imale i dvije pulske glumice – Romina Vitasović, koja je prva diplomirana pulska glumica novije generacije te Elena Orlić, posljednja ili među posljednjim diplomiranim pulskim glumcima, kojoj je to bio prvi profesionalni angažman nakon diplome u pulskoj kazališnoj kući.

Najjači dio predstave jest upravo tekst. Načinovićeva kreacija, taj jezični pastiš, to novo boravište poznate krčmarice, jezik kojime se izražava, kako ona, te veliki temporalni skok u odnosu na originalnu inačicu, donosi posve novu predstavu, premda u njoj živi i Goldoni, a bez da sama radnja bude „ugušena“ tolikim promjenama.

Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Katarina Radošević Galić, autor glazbe je Livio Morosin, koreograf Sergio Cavallaro, a oblikovatelj svjetla Dario Družeta. Inspicijent je Manuel Kaučić. (Vanesa BEGIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter