Ovacije za "Malu sirenu" Teatra Naranča


Svaki put kada nam se učini da Teatar Naranča ne može iznjedriti bolju predstavu od trenutne, iduća nas nanovo iznenadi. Nakon spektakularnog "Aladdina", rasplesane i raspjevane "Pepeljuge", izvrsnog "Pinocchia" u maniri teatra sjena i brojnih drugih naslova, od kojih je svaki bio poseban na svoj način, stigla je i "Mala sirena", prema tekstu H. C. Andersena, a u režiji Majkla Mikolića.

Predstava je ispraćena ovacijama oduševljene publike koja je ispunila popularne narančaste stolice Dječjeg kulturnog centra, zgrade koja je najpoznatija kao bivši Pionirski dom.

Priča je ona klasična Andersenova, ali za razliku od nje, ima sretan kraj. Šarene, bajkovite kostime kreirao je ponovno Neven Mihić, provjereni suradnik Naranče, koji i ovoga puta zaslužuje sve pohvale.

Naime, šareni kostimi koji su na najbolji mogući način prikazali sva ta bića koja žive ispod vode, uvelike su doprinijeli vizualnoj atraktivnosti predstave, kao uostalom i vrlo efektna, gotovo pa čarobna scenografija Lene Modrušan, zahvaljujući kojoj je publika mogla ploviti morskim prostranstvima.

Pohvale zaslužuje i glazba Vedrana Šilipetra, kojemu je ovo prva suradnja s Teatrom Naranča. Glazba skladno prati cijeli tijek radnje, razigrana je i vesela i naravno vrlo nadahnuta.

Malu sirenu tumačila je Ivona Bulešić, koja je iz predstave u predstavu sve uvjerljivija i bolja, kao uostalom i Mattias Stojanović u ulozi princa. Uz mlade glumce Teatra Naranča, koji zaslužuju sve pohvale za trud, rad, entuzijazam i energiju koju ulažu u svaku ulogu, tu su i već afirmirani glumci. Majkl Mikolić ovoga puta nije bio samo režiser, već i jedan od glavnih glumaca (Amphi), a glumio je i poznati Teodor Tiani, koji također prvi put surađuje s Narančom, tumačeći Morskog kralja i Kapetana broda. Tiani se izvrsno snašao u toj ulozi, pokazavši da se i izvrsno zabavlja u svemu tome.

Franju Tončinića nije potrebno posebno predstavljati, njegova vrckava i nadahnuta gluma već je zaštitni znak Naranče. Tu su još i: Linda Kliman, Jasna Petković, Zoja Poropat, Dominik Dolenc, Aleksandar Mandić, Mateja Šimunić, Rea Deghenghi, Gea Modrušan i Ena Bratić.

Kao i u "Začaranom Uskrsu", tako i u ovoj predstavi ima elemenata UV teatra, što je posebno sugestivno za dočarati podmorje i razna bića koja tu obitavaju.

Predstava je vrlo razigrana, što se iznimno dopalo djeci, ali i njihovim roditeljima - ima tu plesa (za koreografiju i scenski pokret pobrinula se Maja Đurinović), pjesama (songove je na glazbu Vedrana Šilipetra napisao Luka Juričić), pokreta, šarenila, boja…

Dakako, ne izostaje niti edukativna komponenta o tome da je važno činiti dobro i da se dobro dobrim vraća. Didaktička komponenta je uvijek prisutna u predstavama Teatra Naranča, ali ukomponirana je na vrlo zabavan, nenametljiv način, što se djeci iznimno dopada. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter