Ovacije za Krajcara i goste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugotrajnim aplauzom i ovacijama prepunog Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula ispracen je koncert "Retrospektiva" Bruna Krajcara, kojim je u petak navecer obilježio 30 godina stvaranja autorske glazbe. Toga se dana naime navršilo tri desetljeca otkako je Bruno Krajcar, tada desetogodišnjak, skladao i izveo djelo "Za Ninu" na koncertu glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova u Puli kao rodendanski poklon svojoj majci Nini.

Tom je skladbom i zapoceo koncert koji je ugostio brojne poznate glazbenike, ali i mlade nade, a izvedeno je dvadesetak Krajcarovih skladbi iz raznih razdoblja njegova stvaranja.

Najviše su aplauza izmamili diva glazbene estrade Josipa Lisac, vrlo sugestivnom izvedbom Krajcarove "Paucine", legendarni Oliver Dragojevic koji je s Krajcarom zapjevao i u bisu, jer, kako je rekao, "pa nisam došao samo zbog jedne pisme" te popularni Marko Tolja.

Cijeli je program osmišljen na originalan nacin, u maniri popularnih talk-showova gdje je Bruno Krajcar, osim što je bio glavni akter cjelokupnog dogadanja, bio i domacin uz glumicu i glazbenicu Leonoru Surian.

U bogatom programu slušali smo mladog pulskog pijanista Josipa Dobrica s Krajcarovim "Istarskim preludijem", a vec dobro uhodan duo - pijanistica Vesna Ivanovic Ocvirk i bariton Ronald Braus izveli su "Ave Mariju". Vrlo su skladno zvucale i pijanistica Aleksandra Golojka te flautistica Samanta Stell u Krajcarovoj "Istarskoj rapsodiji".

Posebno je toplo Krajcar pozdravio svoju zrmanu Eldu Krajcar Percan, koja mu je bila prva uciteljica klavira u glazbenoj školi i koja je tom prigodom uz profinjenu sopranisticu Milu Soldatic Maric izvela "Daleki dom", prema tekstu Mate Balote.

Lidija Percan ovoga se puta predstavila kao lirska recitatorica u vrlo dojmljivoj kombinaciji s izvrsnim Terankama, kazivajuci Balotino "Pramalice" uz glazbu Bruna Krajcara.

Nastupili su i mješoviti zbor Sokol iz Buzeta s dirigenticom Ileanom Pavletic Perosa, koja je bila Krajcarova ucenica dok je tri godine predavao u pulskoj Glazbenoj školi te klapa Pinguentum.

Književnik, novinar, prevoditelj i kantautor Daniel Nacinovic nadahnuto je zajedno s Krajcarom otpjevao "Grazie Pola", koja je tom prigodom premijerno javno izvedena. Nacinovic se tom prigodom pokazao i kao izvanredan zabavljac.

Izvrstan je bio i Bruno Krajcar Istraditional Project, sastav za Krajcarove koncertne nastupe koji cine bubnjar Vedran Vojnic, basist Nenad Mirt i saksofonist Denis Razumovic.

Na kraju su otac i kci Surian - Giorgio i Leonora uz pratnju Akademskog harmonikaškog orkestra i Mješovitog zbora Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli uz vodstvo dirigenta Denisa Modrušana izveli Krajcarove "Iskre vremena". (Vanesa BEGIC; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter