Ovacije za 2Cellos u zagrebackoj Areni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proslavljeni violoncelisticki dvojac 2Cellos, Luka Šulic i Stjepan Hauser, koji su u malo više od godinu dana od anonimnih studenata postali zvijezde koncertnih dvorana diljem svijeta, u utorak navecer su na dvosatnom koncertu u »Areni« ispunili visoka ocekivanja zagrebacke publike, koja ih je za njihov nastup nagradila ovacijama i pozivom na dva bisa.

»Evo nas napokon doma, bilo je i vrijeme. Da nam je netko prije godinu dana rekao da cemo s 2Cellos napuniti 'Arenu' nasmijali bismo mu se u facu«, rekli su mladi celisti na svojem dosad najvecem koncertu u Hrvatskoj koji je okupio desetak tisuca posjetitelja.

Zagrebacki koncert ugurali su u gust raspored svjetske turneje Eltona Johna, s kojim su proteklih mjeseci obišli brojne svjetske pozornice i vec veceras ponovno nastupaju u Engleskoj.

Koncert je poceo klasicnijim repertoarom u sklopu kojega su, uz pratnju Zagrebacke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovica, otvorili skladbom »Benedictus« Karla Jenkinsa. Šulic je sam odsvirao Faureovu »Elegiju«, a Hauser Morriconeovu filmsku »Gabrielovu obou« i »Oblivion« Astora Piazzolle. Clanovi Filharmonije su prvi, polusatni dio koncerta priveli kraju svirajuci Haydna i napuštajuci pozornicu sve dok na njoj nisu ostale dvije violine i dirigent.

Praceni grmljavinom s pet video-zidova dvojac je u drugom dijelu pozvao publiku da pleše, pjeva i skace jer to više nije klasican koncert, što su pokazali i sami zamijenivši klasicna violoncela za elektricna i presvukavši se iz odijela u ležerniju odjecu. Ne štedeci instrumente ni sebe, poceli su žestokim izvedbama »Welcome to the Jungle« Guns N' Rosesa i »Purple Haze« Jimija Hendrixa, nastavili obradama Green Daya, Coldplaya, Red Hot Chili Peppersa, Stinga, Nirvane i U2, a pred kraj koncerta u rock maniri i uz pomoc bubnjara Dušana Kranjca izveli su tri pjesme AC/DC-a.

Najbolje reakcije publike ocekivano su izazvali njihovi hitovi s You Tubea, osobito »Smooth Criminal« Michaela Jacksona s kojim su poceli svoju zvjezdanu pricu i koji je dosad pogledan skoro pet i pol milijuna puta, a ništa manje zadovoljstvo kod publike nije izazvala niti posljednja skladba na koncertu »Hurt«, inspirirana interpretacijom Johnnyja Casha.

Nakon koncerta Šulic i Hauser rekli su novinarima kako su jako zadovoljni koncertom u »Areni«, da su dali sve od sebe za taj najveci spektakl dosad, a nisu se zaboravili niti zahvaliti roditeljima na velikoj potpori i odricanju. U oba su dijela koncerta pokazali su podjednaku ljubav, strast i osjecaje prema glazbi koju izvode, no upitani za što bi se opredijelili, klasiku ili rock, Hauser je rekao kako se žele iživjeti dok su još mladi i puni adrenalina, ali da je klasika »za sva vremena«.

Koncert je privukao i posjetitelje iz susjednih zemalja, ali i one iz dalekog Japana, kojima su mladi celisti uputili posebni pozdrav. (Hina, snimio T. KRISTO/Cropix)


Podijeli: Facebook Twiter