Ovacije u Sarajevu, poziv za gostovanje u Budvi

Prizor iz predstave "Antigona – 2000 godina kasnije" u režiji Lenke Udovički
Prizor iz predstave "Antigona – 2000 godina kasnije" u režiji Lenke Udovički

"Suradnja brijunskog Kazališta Ulysses i Scene MESS iz Sarajeva urodila je prošlogodišnjom premijernom predstavom u režiji Lenke Udovički 'Antigona – 2000 godina kasnije'. Ovih se dana, od 6. do 8. lipnja zbog zavidnog interesa publike za tri izvedbe u stolariji sarajevskog Narodnog pozorišta tražila karta više među ljubiteljima kazališne umjetnosti," izvješćuju iz Kazališta Ulysses.

Dvije Antigone

Predstava, u kojoj naslovnu ulogu igra Maja Izetbegović uz doajena glumišta Radu Šerbedžiju, te Ermina Brava, Katarinu Bistrović-Darvaš, Dženanu Džanić, Jelenu Lopatić i Damira Urbana, propituje mitsku priču koju je Sofoklo pisao u vrijeme rađanja europske civilizacije i pobjede nad barbarizmom. Ovo uprizorenje "Antigone" postavlja paralelu između antičke junakinje i naših prostora danas, dvadeset godina nakon ratnih sukoba.

- U predstavi su dvije Antigone koje naizgled imaju različite probleme. Antigonu prije dvije tisuće godina i ovu današnju. Dva naizgled različita problema su zapravo proizvod istog procesa kojeg naša civilizacija živi 2000 godina. U jednoj zborskoj dionici govori se da se traume prenose iz generacije u generaciju. Nadam se da ćemo mi ili buduće generacije moći stvoriti stvarnost koja će biti pozitivna i koja će se kao takva moći prenositi s generacije na generaciju, kazala je redateljica Lenka Udovički uz rad na predstavi.

Ovacije publike

- Pored istaknutih i dokazanih glumačkih imena, projekt su svojim talentom oplemenili studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci s Odsjeka gluma, mediji, kultura i s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, a ovacije kojima je ansambl u Sarajevu bio ispraćen tri večeri zaredom najbolja su pozivnica za gostovanje "Antigone- 2000 godina kasnije" koja će otvoriti kazališni "Grad Teatar Budva" festival 20. lipnja. 2016, ističu u Kazalištu Ulysses. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter