Ovacije Orlicu i Kabilju za "Casanovu u Istri"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon punih 49 godina rijecka je Opera priredila praizvedbu domaceg opernog djela. Pred punim gledalištem HNK-a Ivana pl. Zajca, praizvedena je komicna opera Alfija Kabilja "Casanova u Istri". Prema libretu Drage Orlica i skladatelja Kabilja, pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovica, a u režiji Krešimira Dolencica, ovom je svecanom izvedbom otvorena sezona HNK-a Ivana pl. Zajca, ali i tradicionalna glazbena manifestacija Zajcevi dani, posvecena izvedbama Zajcevih, ali i novih, suvremenih glazbenih djela. Svojom prvom operom "Casanova u Istri" Alfi Kabiljo postavio je nove standarde u hrvatskoj glazbi, ali i u rijeckoj manifestaciji Zajcevi dani.

Rijecka je publika pokazala veliko zanimanje za praizvedbu, ispunivši gledalište do posljednjeg mjesta. Prvi dio predstave docekan je "s oprezom", na neki nacin u išcekivanju razvoja radnje, dok je vec intermezzo uoci drugog cina najavio niz melodioznih arija po kojima je Kabiljo poznat. Pljesak na otvorenoj sceni uslijedio je iza skoro svake arije, pa bi se, sudeci po reakcijama gledališta, moglo reci da je led probijen!

Publika se zabavljala duhovitim redateljskim rješenjima kojima je Krešimir Dolencic razigrao ansambl, a predstava je završila s mnogo aplauza i povicima: Bravo! Duhovitu scenografiju predstave potpisao je Dalibor Laginja, dizajn svjetla Deni Šesnic, kostime Doris Kristic, a koreografiju Snježana Abramovic Milkovic.

ulogu Casanove šarmantno je izveo splitski bas Ivica Cikeš, njegova slugu Le Duca pjevao je Voljen Grbac, mlade Istrane – clanove putujuce glumacke družine – igrali su Vanja Zelcic (Dorina), Davor Lešic (Stefano), Ivanica Lovric (Simonetta). Fra Angela tumacio je Dario Bercich, Biskupa Siniša Štork, gostionicarku Katu Kristina Kolar, Dr. Valerio bio je Robert Kolar, a Šef venecijanskih žbira Saša Matovina.Na završnom poklonu ansamblu i solistima pridružio se autorski tim predstave, a posebno snažan aplauz dobili su Alfi Kabiljo i Drago Orlic, autorski tandem koji je sinoc u Rijeci praizveo svoju prvu operu.


Podijeli: Facebook Twiter