Ova zima dva stupnja toplija od uobičajene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protekla je klimatološka zima koja je završila 1. ožujka (a računa se od 1. prosinca) bila u Pazina za puna dva stupnja toplija od prosječne temperature izmjerene u tridesetogodišnjem razdoblju između 1960. i 1990. godine.

Dok je u Pazinu temperatura bila dva stupnja viša od uobičajene, u Poreču je državni hidrometeorološki zavod tijekom tri zimska mjeseca, prosinca, siječnja i veljače, izmjerio odstupanje od 2,2 stupnja Celzijusa. Zima je značajno toplija od prosjeka bila u čitavoj Hrvatskoj, a ponegdje je temperaturno odstupanje bilo ekstremno. Najveća anomalija zabilježena je na Zavižanu na Velebitu gdje je temperaturu odstupala 3,6 stupnjeva. Usprkos suši u prosincu, zahvaljujući obilju kiše u drugoj polovici zime oborina je u Istri i na Kvarneru bilo više od prosjeka. Količine oborina bile su na 132 posto od višegodišnjeg prosjeka u Poreču te 131 posto u Pazinu (sto posto iznosi prosječna kumulacija oborina). U najvećem dijelu Hrvatske zimska količina oborina bila je prosječna izuzev dijela južnog Jadrana (od Hvara do Prevlake) koje je spalo u kategoriju sušno te Visa i Lastova koji su bili vrlo sušni.

Treća je to u nizu iznadprosječno topla zima na području Istre nakon 2013. godine koja je posljednja bila prosječna. Zima 2014. bila je ekstremno topla, pa je u Pazinu i Poreču zabilježeno odstupanje od 3,6 stupnjeva, a zima 2015. godine topla (u Pazinu s odstupanjem od 1,3 stupnja) i vrlo topla (u Poreču s odstupanjem od 1,8 stupnjeva). Ipak, kažimo i da su istarske zime 2009., 2010., 2011. i 2013. godine bile prosječna, dok je zima 2012. godine u većem dijelu (središnje) Istre bila hladnija od prosjeka. Zanimljivo je također da su od posljednjih osam klimatoloških zima po pitanju oborina čak pet bile kišnije od prosjeka, dvije normalne i jedna sušna. Stoga se može zaključiti da zima u Istri zbog klimatskih promjena ima tendenciju da bude toplija i kišnija, upravo ono što su najavljivali klimatolozi.

Gledajući po pojedinim zimskim mjesecima prosinac je u Istri bio topao (+1,1 Pazin, +1,4 Poreč) te ekstremno sušan odnosno potpuno bez kiše. U siječnju se nastavilo toplije vrijeme (+1,3 Pazin, +1,5 Poreč) uz normalnu raspodjelu oborina, dok je veljača "eksplodirala" s +3,7 stupnjeva višim od prosjeka kako u Pazin tako i u Poreču te s ekstremno kišnim vremenom budući da je u Pazinu zabilježeno trostruko više kiše od uobičajenih padalina, a u Poreču je kumulacija oborina iznosila 324 posto (uobičajeno iznosi 100 posto) odnosno 189,6 milimetara što je rekordna količina oborina u veljači za ovu meteorološku postaju. Najveće temperaturno odstupanje od hrvatskih gradova u veljači su imali Bjelovar (+5,5 stupnjeva) te Osijek i Gospić (+5,4 stupnja), dok je u oborinskom dijelu s 407,7 milimetara Rijeka skinula vlastiti rekord za veljaču. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter