YouTube uveo programe s pretplatom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpopularniji videoservis na internetu YouTube uveo je na probni rok pretplatu na neke od svojih programa, javlja BBC.

Po tom pilot-programu YouTube nudi shemu "pay-to-watch" za nekoliko svojih programa, počevši od 0,99 dolara (5,75 kuna) na mjesec. Na svakom programu koji će se naplaćivati YouTube prvih 14 dana nudi besplatno za iskušavanje usluge, a mnogi od njih imat će i posebne popuste za godišnju pretplatu.

YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, tvrdi da je uvođenje ovakvih programa dio napora da se tvorcima videosadržaja omogući da nešto zarade za svoju kreativnost.

Na primjer, omiljena dječja televizijska serija "Ulica Sezam" bit će u cijelosti ponuđena na posebnom pretplatničkom programu.

Programi koji su uključeni u ovaj pilot-program različiti su. Od dječjeg National Geographica, preko Acorna, koji emitira nekoliko britanskih televizijskih serija, do programa Fix My Hog, posvećenog ljubiteljima Harleyja Davidsona.

Uvođenjem pretplate YouTube se pridružuje servisima Netflixu, Huluu i Amazonu koji naplaćuju dio svojih sadržaja kao alternativu klasičnoj pretplatničkoj televiziji.

- Kad se pogleda šira slika, vidi se da zapravo dolazi do sudara televizijskog i internetskog svijeta, kazao je Ian Maude, jedan od vodećih britanskih medijskih stručnjaka za BBC.

- Nadalje, ovaj potez YouTubea će znatno otežati posao manjim internetskim pretplatničkim platformama jer Google ima infrastrukturu kojom sadržaj vrlo lagano može isporučiti i naplatiti, dodao je.

Google je kupio YouTube prije sedam godina za 1,65 milijardi dolara. Vjeruje se da će tvrtka ostvariti i ponešto prihoda od reklama na pretplatničkim programima. Za ostale je važno da će i dalje većina sadržaja biti besplatna.

YouTube tvrdi da mjesečno milijardu ljudi u svijetu koristi njegov servis. "Da smo država, bili bismo treća najveća u svijetu, nakon Kine i Indije", objavila je ta tvrtka u ožujku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter