Outlook završio, počinje Dimensions festival


Dvaput manji i intimniji od "bratskog" Outlooka, no s respektabilnih 5.000 odazvanih posjetitelja i gotovo 200 izvođača, ispred štinjanske tvrđave Punta Christo u četvrtak uvečer počinje trodnevni Dimensions Festival, novi festival underground elektronske glazbe. U organizaciji britansko-hrvatskog tima koji organizira i Outlook, na šest festivalskih pozornica do nedjelje će nastupiti svjetski renomirani izvođači housea, techna, deep bass glazbe i srodnih elektronskih žanrova.

Neuobičajeno za domaće prilike, prva noć, bar na razini live acta i bendovskih svirki, nudi možda i najuglednija glazbena imena. Tako je na glavnoj pozornici udarno ime bio Nicolas Jaar, američko čileanski glazbenik, čiji je debitantski album "Space Is Only Noise", objavljen u veljači prošle godine, dobio pohvalne kritike.

Na rasporedu je i Little Dragon, hvaljeni švedski elektronički trip hop-indietronic bend koji, pored klavijaturiste, basiste i bubnjara, predvodi pjevačica i udaraljkašica Yukimi Nagano. Jedno od jačih imena prve večeri je i Four Tet, a riječ je o iznimno hvaljenom britanskom producentu Kieranu Hebdenu, čija se ambijentalno elektronička glazba stilski kreće unutar housea, postdubstepa i postrocka, s utjecajima jazza, hip hopa i folka.

Dok je Outlook uz duplo više posjetitelja imao i više živih bendovskih nastupa te puno širu paletu glazbenih stilova od reggaea , housea i soula do dubstepa, drum'n'bassa i junglea, Dimensions Festival je, kako nam kaže producentica Dijana Lakuš, specijaliziran festival s najzastupljenijim houseom i technom.

U petak na glavnoj pozornici u jedan sat iza ponoći najavljen je nastup istaknutog detroitskog techno producenta i DJ-a Carla Craiga, dok u subotu vrijedi izdvojiti nastup istaknute figure skandinavske scene Todda Terjea u ponoć u "jarku" tvrđave (dub, disco, synth pop, techno, house), a sat kasnije detroitskog tehno-house umjetnika Thea Parrisha na pozornici ispred tvrđave.

Od domaćih jakih imena u subotu Eddy Ramich nastupa u dvorištu tvrđave u 22.30 te Petar Dundov u 03.30 sati u "grotlu". Ulaznica ima još samo za posjetitelje iz Hrvatske i zemalja regije; a dnevna karta iznosi 250 kuna. (Zoran ANGELESKI; Snimio Dejan ŠTIFANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter