Outlook: Mos Def glavna zvijezda hip-hop noći

Mos Def - veliko ime u Puli
Mos Def - veliko ime u Puli

Kao glavna zvijezda Outlooka, pjesmom "Life In Marvelous Times" sinoć je za druge, iznimno dobro posjećene večeri ovog festivala bass glazbe i sound system kulture svoj nastup na glavnoj štinjanskoj pozornici, s prepoznatljivim crvenim mikrofonom u ruci i diskretnom crvenom rasvjetom, počeo jedan od najcjenjenijih svjetskih repera Mos Def (Yasiin Bey).

Neposredno uoči dolaska u Pulu, ovaj 40-godišnji glazbenik i aktivist uzburkao je političke vode kad je u kratkom humanitarnom filmu na svom tijelu ilustrirao prisilne vojne metode ishrane koje se primjenjuju nad zatvorenicima u zloglasnom Guantanamu. Prije 15 godina Mos Def je s Talibom Kwelijem osnovao grupu Black Star, tada izdavši istoimeni album.

One koji ne slušaju hip-hop ili, pak, ne prate i ne znaju poetiku Mos Defa vjerojatno je njegov sinoćnji nastup ostavio ravnodušnim, no brojni mladi Englezi upućeni u njegov rad znali su i pjevali sve stihove. Izveo je i melodičnu, emotivnu pjesmu "The Boggie Man".

Bio je užitak za jedne duže instrumentalne pjesme gledati Defovu besprijekornu tjelesnu ritmičnost i plesnu virtuoznost za 'derviškog' kružnog plesa, a za nastupa je, među ostalim, otpjevao i "Ain't No Stoppin' Us Now", klasik R&B dua McFadden& Whitehead iz 1979. godine.

Nakon udarnih reggae izvođača prve festivalske večeri u četvrtak, glavna je pozornica u petak bila rezervirana za udarne hip hop izvođače, a Mos Defu prethodio je nastup britanskog tandema Task Force. No, zato je u i uokolo tvrđave Punta Christo bilo raznih elektronskih žanrova, a mi smo s oko tisuću rasplesanih ljudi na novoj, lijepo uređenoj pozornici "The Clearing", desno od vidikovca, odslušali nastup kultnog britanskog drum 'n' bass izvođača Goldiea, čija je karijera uspješno počela 1995. objavom silno hvaljenog debitantskog albuma "Timeless". (Z. ANGELESKI; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter