Outlook i Dimensions odlaze iz Hrvatske?

Outlook – nagrađivani europski festival inspiriran bass glazbom i soundsystem kulturom (M. ANGELINI/arhiva)
Outlook – nagrađivani europski festival inspiriran bass glazbom i soundsystem kulturom (M. ANGELINI/arhiva)

Udruga koncertnih promotora Promo nastavlja borbu za izjednačavanje stope PDV-a na ulaznice za koncerte sa stopom od pet posto PDV-a koja je propisana za kinoulaznice i koja će biti konkurentna ostalim zemljama Europske unije. U članicama EU-a, naime, stopa na ulaznice za događanja u kulturi (koncerti, kina i kazališta) iznosi između tri i deset posto.

Udruga Promo ističe da će takva neujednačenost dovesti do dodatnog smanjenja broja koncerata u Hrvatskoj te uzrokovati selidbu velikih koncerata i glazbenih festivala u susjedne zemlje gdje je stopa PDV-a na događanja u kulturi znatno niža.

INmusic festival već je najavio mogućnost preseljenja u Sloveniju. Zbog neizdržive porezne politike otkazan je zadarski festival heavy metal glazbe Burning Sea, a mogući odlazak iz domaćeg okruženja zbog prevelikog PDV-a na ulaznice sada najavljuju i organizatori festivala Outlook i Dimensions.

Radi se o festivalima od ogromnog gospodarskog značaja za Pulu i Hrvatsku. Samo je Outlook u zadnje tri godine privukao oko 40.000 posjetitelja koji su u Lijepoj Našoj ostvarili više od 70.000 noćenja.

Po procjenama organizatora, festivalska je publika pulskom gospodarstvu donijela oko 80 milijuna kuna prihoda.

- Iako su se aktualna gradska vlast i lokalna zajednica pokazali kao partneri od povjerenja, u smislu održivosti manifestacija u dužem razdoblju, ako ne pratimo trendove smanjivanja PDV-a na ulaznice za kulturna događanja nećemo moći ostati konkurentni (u regiji i šire) i logično je zaključiti da gubimo argumente u njihovu zadržavanju u našem neposrednom okruženju.

Sa stajališta našeg, hrvatskog dijela organizacije, to bi uz ugrožavanje postojećih događanja namijenjenih pretežito domaćoj publici bilo i dodatna šteta u situaciji u kojoj smo motivirani dosadašnjim uspjesima suradnicima predložili i neke druge projekte koji bi mogli rezultirati dovođenjem većeg broja inozemnih gostiju i izvan turističke sezone, poručio je Vedran Meniga, direktor Pozitivnog ritma, organizatora festivala. (I. KOCIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter