Outlook festival prvi put u Areni

Outlook službeno otvoren u pulskoj Areni (M. ANGELINI)
Outlook službeno otvoren u pulskoj Areni (M. ANGELINI)

Dobrim vibracijama i odličnim reggae i dub DJ setom, kojim je još za sutona publiku rasplesao selektor čuvene britanske izdavačke kuće Trojan Sound System Earl Gateshead, u srijedu je u pulskoj Areni službeno otvoren Outlook festival, najveći europski festival bass i soundsystem kulture.

Prema neslužbenim informacijama, za koncert otvaranja, prvi put održan u pulskom amfiteatru, prodano je oko pet tisuća ulaznica, no nisu svi posjetitelji odmah u 19 sati došli u Arenu. Nakon 18 sati počeli su u pulsku luku pristizati prvi brodovi iz štinjanske uvale s gostima festivala, svaki brod s oko 350 posjetitelja, a mnogi su iz Štinjana došli u središte Pule autobusima ili u vlastitoj režiji.

Nakon Earla Gatesheada, koji reggae pušta još od 1979. i koji i danas čvrsto vjeruje da je spiritualni reggae važan i nužan kao alternativna kultura nasilnom svijetu, nastupa J-Rocc, renomirani DJ i osnivač Beat Junkiesa, koji su u prvoj polovici 90-ih bili udarna snaga instrumentalnog hip hopa.

Arena je ugošćuje još jedno veliko ime, Grandmaster Flasha, jednog od utemeljitelja hip-hop kulture, čija karijera s Furious Five iz 80-ih bilježi i hitove "White Lines" (obradili Duran Duran) i "The Message". Njegov je nastup bio zakazan prije glavnih izvođača večeri, The Original Wailersa, koji su prema najavama organizatora, trebali izvesti i pojedine velike hitove Boba Marleya, s kojim je 70-ih svirao današnji lider i gitarist The Original Wailersa Al Anderson.

U četvrtak festivalska događanja sele na matičnu lokaciju u štinjanskoj uvali i na tvrđavi Punta Christo. U naredne tri večeri pred ukupno desetak tisuća posjetitelja nastupit će preko 500 izvođača, uključujući udarna imena kao što su Yasiin Bey (Mos Def), Capleton, Talib Kweli, Alborosie & The Shengen Clan, Bonobo (DJ set), Pharoahe Monch, Goldie… (Z. ANGELESKI; snimio M. ANGELINI)

Outlook i Dimensions Puli i okolici dovode 20 tisuća gostiju

Na posebnoj konferenciji za novinare u katakombama Arene uoči otvaranja festivala Outlook o važnosti ovog događaja govorili su pulski gradonačelnik Boris Miletić, direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj te organizatori festivala Vedran Meniga i Davor Uljanić iz tvrtke Pozitivan Ritam.

- Znam koliko ovakav događaj u smislu promocije znači za Hrvatsku. Outlook je jedan od najboljih glazbenih festivala u Hrvatskoj i kao takav je priznat sa strane svih britanskih medija što govore i brojke. Iz godine u godinu ovdje dolazi sve veći broj posjetitelja. Ove je godine Hrvatska doživjela pravu ekspanziju festivala, a Outlook sa svojom organizacijom i sve većim brojem posjetiteljima odličan je primjer kako se odlično može raditi i kako sinergija javnog i privatnog sektora može doprinijeti ne samo destinaciji, nego cijeloj Hrvatskoj, rekla je Matešić. Istaknula je ujedno da Pula time predstavlja primjer svima ostalima u Hrvatskoj.

Cinkopan Korotaj tom je prilikom rekla da su upravo Outlook i Dimensions lani Puli i okolici donijeli čak 70 tisuća novih noćenja, pretežito britanskih gostiju.

Da su upravo ova dva festivala koja će Puli u narednih nekoliko dana donijeti brojne britanske goste mlađe populacije zaslužna što je Pula proglašena trećim najtraženijim hrvatskim gradom na Googleu nakon Dubrovnika i Zagreba, tvrdi pak pulski gradonačelnik.

Organizatori festivala nadaju se dobrim kritikama što se tiče koncerta u Areni koji se prvi put organizira i oko kojeg je bilo polemika je li primjeren za ovakav spomenik kulture.

Inače, na festivalima Outlook i Dimensions dvadeset tisuća ljudi pojedinačno će ostvariti najmanje pet noćenja. Samo u protekloj rekordnoj godini posjetitelji su ova dva festivala potrošili 80 milijuna kuna. Outlook bi ujedno Puli trebao osigurati milijunto turističko noćenje ove sezone te značajno povećanje broja turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter