Outlook: Do 20 sati građani mogu slobodno do mora

Svega 30-ak mještana Štinjana odazvalo se susretu s organizatorima (M. ANGELINI)
Svega 30-ak mještana Štinjana odazvalo se susretu s organizatorima (M. ANGELINI)

Danas je u prostorijama Mjesnog odbora Štinjan održan sastanak mještana i organizatora Outlook i Dimensions festivala koji će se do 2. rujna održavati na području Štinjana, odnosno u autokampu Brioni (Puntižela) i utvrdi Punta Christo.

Cilj je bio pronaći zajednički jezik organizatora i lokalnog stanovništva tijekom festivalskih dana, a sve da bi svakodnevni život Štinjanaca idućih 10-ak dana protekao bez većih "potresa" i ograničenja.

Za razliku od prošlogodišnjeg sastanka na kojem se pojavilo stotinjak ljudi i na kojem su se mogli čuti povišeni tonovi, danas se odazvalo  30-ak Štinjanaca i sastanak je protekao u mirnom tonu. Pitanja nije bilo puno budući da su organizatori ove godine puno bolje organizirali promet unutar naselja i predvidjeli moguće probleme.

Dvojica mještana koji su poslovno vezani za štinjansku valu upitali su na koji će način doći do svojih barki, na što im je Vedran Meniga, jedan od glavnih organizatora festivala, rekao da će svi mještani koji imaju takav problem dobiti propusnice te će do svojih plovila moći doći bez problema, i to automobilom.

Rasprava se potom povela oko prilaza moru, odnosno plažama, na što je Meniga odgovorio da su za sve građane kamp i plaže otvoreni cijeli dan tijekom festivala, ali samo do 20 sati.

- Ipak, radi sigurnosti posjetitelja, ali i svih mještana, organizirana je služba osiguranja koja će imati autonomiju u sprječavanju ulaska osoba za koje ocijene da su rizičnog ponašanja, rekao je Meniga.

Mještani su organizatorima zamjerili što je sastanak organiziran kasno jer su danas već bile postavljene rampe i ograničenja u mjestu, a kritiku su organizatori prihvatili te se ispričali. Bilo je potom pitanja i što je s novcem od festivala, odnosno zašto se više ne izdvaja za Štinjan.

Meniga je Štinjancima objasnio da je prijašnjih godina bilo prijedloga da se osnuje svojevrsni fond od donacija te da taj novac odlazi direktno u Štinjan, no to tada nije bilo moguće.

- Međutim, situacija se mijenja i vjerujem da će iduće godine biti nešto slično organizirano. Na koncu, suradnja s lokalnom zajednicom nam je jedan od prioriteta, rekao je Meniga. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter